Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 28 feb 2017 11:30

Volvo avslöjar: Så blir säkerheten i nya XC60

Autobromsen kompletteras med en väjningsfunktion.

Autobromsen kompletteras med en väjningsfunktion.

1/6

Foto: Volvo

Nya XC60 styr tillbaka om en bil är på väg att passera bakifrån.

Nya XC60 styr tillbaka om en bil är på väg att passera bakifrån.

2/6

Foto: Volvo

Nya XC60 märker om du får möte och styr tillbaka i rätt fil.

Nya XC60 märker om du får möte och styr tillbaka i rätt fil.

3/6

Foto: Volvo

Nya XC60.

Nya XC60.

4/6

Foto: Volvo

Nya XC60.

Nya XC60.

5/6

Foto: Volvo

Nya XC60.

Nya XC60.

6/6

Foto: Volvo

Helt nya generationen av Volvo XC60 har världspremiär 7 mars.

Men redan nu avslöjar Volvo viktiga detaljer om bilen.

Nya funktioner ska göra XC60 till en av de säkraste bilarna du kan köra, enligt Volvo.

Några detaljbilder och en silhuett – det är vad vi har fått se av den emotsedda XC60. Men nu avslöjar Volvo lite av den nya tekniken som döljer sig under skalet på den kommande suven.

I och med premiären 7 mars på bilsalongen i Genève lanseras tre helt nya säkerhetsfunktioner som ska hjälpa föraren att undvika faror – med hjälp av automatisk styrassistans.

Tack vare de nya funktionerna ska den nya XC60 bli en av de säkraste bilarna på våra vägar, enligt Volvo.

– Med XC60 är vi fast beslutna att ta nästa steg när det gäller att minska kollisioner som kan undvikas med hjälp av nya styrstöds- och assistanssystem, säger Malin Ekholm, Senior Director på Volvo Cars Safety Centre.

Styr undan hinder och mötande trafik

City Safety har uppdaterats i XC60 så att det nu inkluderar styrassistans som aktiveras när det inte räcker med enbart autobroms för att undvika en möjlig kollision. I situationer som dessa hjälpen bilen till att undvika hindret framför bilen genom att aktivera styrhjälpsfunktionen.

City Safety hjälper till att undvika kollisioner med fordon, fotgängare och stora djur. Styrstödet aktiveras i hastigheter mellan 50–100 km/h.

Volvo Cars har även infört ett system som heter Oncoming Lane Mitigation, en funktion som hjälper föraren att undvika en kollision med fordon i mötande fil.

Systemet varnar föraren om denne oavsiktligt har lämnat sin fil genom att tillhandahålla automatisk styrassistans och på så sätt styra tillbaka bilen in i filen så att den inte längre riskerar att kollidera med det mötande fordonet.Styrstödet aktiveras i hastigheter mellan 60–140 km/h.

– Samtliga av dessa nya funktioner är konkreta exempel på de framsteg vi gör i vårt arbete mot helt autonoma bilar, säger Malin Ekholm.

Håller koll på bakomvarande trafik

Volvo Cars tillvalsfunktion Blind Spot Information System, som varnar föraren om det finns ett fordon i döda vinkeln, har även det uppdaterats så att det nu inkluderar styrassistans som hjälper till att undvika möjliga kollisioner med fordon som befinner sig i den döda vinkeln genom att styra tillbaka bilen i filen igen och bort från faran.

XC60 kan som tillval utrustas med flera avancerade säkerhetssystem, precis som sitt större modellsyskon 90-serien, inklusive detektering av stora djur, avkörningsbegränsare och det praktiska halvautonoma förarassistanssystemet Pilot Assist.

BILDEXTRA: Här är Volvos nya småsuv XC40!