Volvo återkallar 8200 bilar

Den felaktiga krockkudden sitter även i Volvos nya 90-serie.
Foto: Volvo
Totalt 9200 bilar berörs varav 1200 i Sverige.
Foto: Volvo

Volvo tvingas återkalla 8200 bilar på grund av ett fel i en krockkudde från Autoliv.

Återkallelsen omfattar 1200 bilar som sålts i Sverige. Även den nya 90-serien omfattas.

- Det stämmer att vi återkallar bilar efter ett kvalitetsproblem under en kort period i tillverkningen, säger Volvo Cars talesman.

Det var Volvos underleverantör, samt affärspartner när det gäller mjukvara för självkörande bilar, Autoliv som varslade Volvo om problemen i en av sina krockkuddar. Enligt Autoliv så är det i själva krockkuddens utlösare som felet sitter. Autoliv gav rådet till Volvo att återkalla de bilar som har monterat den aktuella kudden.

– De hade ett kvalitetsproblem under en period i tillverkningen. Det kan hända att det blir problem när kudden ska lösa ut, berättar Volvo Cars talesman i globala frågor.

- Vi fick rådet att plocka in de bilar som berörs.

* Har det inträffat några incidenter med de felaktiga kuddarna?

- Nej, inte vad vi känner till.

Volvo återkallar totalt 8200 bilar varav 1200 har sålts i Sverige. Enligt Volvos talesman så gäller det även bilar i den nya 90-serien med modellerna S90, V90 och XC90. Men återkallelsen omfattar hela modellprogrammet.

Precis fått toppbetyg i krocktester

Beskedet om återkallelsen kommer olägligt för Volvo som precis annonserat fina krockbetyg för sin nya 90-serie. Volvo inleder i dagarna också en offensiv för att marknadsföra nya V90 CrossCountry och om ett par veckor ska S90/V90 ställa upp i finaltesterna till Car of The Year 2017.

Volvo och Autoliv har nyligen berättat om det gemensamma företag som ska utveckla och sälja programvara för självkörande bilar.

Autoliv har tidigare varit relativt förskonade från kvalitetsproblem. I alla fall jämfört med konkurrenten Takata som tvingats återkalla över 50 miljoner felaktiga krockkuddar. Autoliv finns med som en av två budgivare som vill köpa Takata. Därmed skulle Autoliv befästa sin position som världens största tillverkare av krockkuddar och säkerhetsutrustning till bilar.

LÄS MER: Volvo V90 och S90 får högsta poängen i krocktest någonsin


Förtydligande. I pushen från Expressen stod det att 8 200 bilar i Sverige återkallas. Rätt är att 8 200 bilar totalt återkallas, varav 1 200 i Sverige

Annons:
Annons: