Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 23 sep 2019 07:00

Volkswagens och Fords samarbete fortsätter

Foto: VOLKSWAGEN

Ford planerar att skapa en elbil baserad på Volkswagens MEB-plattform och kommer köpa 600 000 plattformar från den tyska tillverkaren. Första modellen ska komma i produktion 2023 och enligt uppgift produceras i Köln. 

Om tre år säljs det fler elektrifierade bilarna än sådana med enbart förbränningsmotor. Ja, det menar Ford som ännu inte har en renodlad elbil på marknaden – hittills har man mest koncentrerat sig på mildhybrider men renodlade elbilar är på gång.

Nu har Fords europeiska vd, Stuart Rowley, berättat för tyska Handelblatt att man planerar en andra framtida elbilsmodell baserad på Volkswagenkoncernens MEB-plattform. Överenskommelsen om den första blev klar i somras och med det köper Ford 600 000 MEB-plattformar från Volkswagen. 

– Ur ekonomisk synvinkel skulle det inte vara vettigt att bara producera en MEB-baserad bilmodell. Ingen tillverkar bara en enda modell i en fabrik. Som regel behöver en tillverkare minst två modeller för att ekonomiskt driva en fabrik till rimlig kostnad, säger Stuart Rowley.

Första modellen i produktion 2023

Den första modellen ska komma i produktion 2023 och Handelsblatt menar att tillverkningen kommer att ske i Kölnfabriken. Där tillverkas i dag B-segmentaren Fiesta som beräknas gå ur tiden samma år. Året därpå går golfklassaren Focus samma öde till mötes, en bil som i dag skruvas samman i Saarlouis.

Volkswagen har bekräftat att samtal förs med Ford. Det handlar om ett helt nytt avtal som är fristående från tidigare MEB-avtal. De båda koncernerna har sedan tidigare även ett avtal rörande transportbilar.

Volkswagen har som ambition att låta MEB-plattformen bli i det närmaste industristandard. Förutom de själva och andra märken i koncernen samt Ford så ska även den tyska tillverkaren i.GO bygga bilar på tekniken.

Huvudbilden till denna artikel visar Volkswagen ID.3 i produktion.