Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 okt 2019 09:30

Volkswagens bygger anläggning i nytt land

Den nya anläggningen kommer ha en produktionskapacitet på 300 000 bilar.

Den nya anläggningen kommer ha en produktionskapacitet på 300 000 bilar.

Foto: SHUTTERRSTOCK

Volkswagen nya fabrik ska ha en produktionskapacitet på 300 000 bilar per år och skapa 4 000 bilar i Manisa, Turkiet, där anläggningen byggs.

Fabriken ska vara klar 2022 och två tredjedelar av bilarna som skapas kommer vara Volkswagen Passat, resten Skoda Superb. 

Volkswagen bygger en ny fabrik i turkiska Manisa. Det visar ett dokument som Automotive News har tagit del av. Fabriken ska ha en produktionskapacitet på 300 000 bilar per år och skapa 4 000 jobb i området, underleverantörer medräknade.

Fabriken ska stå klar 2022 och förse östra Europa, Asien och Mellanöstern med fordon. Turkiets egna personbilsförsäljning har dock sjunkit med hälften jämfört första halvåret 2018.

Kostar en miljard euro att bygga

Tre tredjedelar av de bilar som sätts samman i fabriken kommer att vara Volkswagen Passat – de övriga Skoda Superb.

Förra veckan nåddes vi av nyheten att kommande Volkswagen Golf Sportscombi ska byggas Wolfsburg och inte Zwickau som tidigare. Anledningen är att bereda plats för tillverkningen av märkets kommande elbilsmodeller. Det är av samma anledning som nu fabriken i Turkiet byggs. Fabriken i Emden som i dag bygger Passat ska bli en elbilsfabrik.

Tidigare var det sagt att Passat skulle byggas i Skodas fabrik i Kvasiny från och med 2023 men flyttas alltså även Skodas tillverkning av Superb därifrån.

Fabriken i Manisa, fyra mil nordöst om Izmir, beräknas att kosta en miljard euro att bygga – cirka 10,8 miljarder kronor.