Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 15 apr 2019 15:27

Volkswagen visar nya eldrivna suven

1/7

Foto: Volkswagen

2/7

Foto: Volkswagen

3/7

Foto: Volkswagen

4/7

Foto: Volkswagen

5/7

Foto: Volkswagen

6/7

Foto: Volkswagen

7/7

Foto: Volkswagen

Här är Volkswagens eldrivna suv I.D. Roomzz. 

Konceptbilen visas under bilsalongen i Shanghai och väntas nå de kinesiska bilhandlarna 2021.

Volkswagens första eldrivna suv har avtäckts en dag innan bilsalongen i Shanghai öppnar för media. Det handlar om I.D. Roomzz, en bil vi skrivit om tidigare, som blir sjätte medlem i I.D.-familjen och som ska stå i de kinesiska bilhallarna 2021.

I.D. Roomzz är förvisso ett koncept men ska ge en fingervisning om vad som rullar ut på marknaden 2021 – först i Kina. Modellen bygger liksom övriga I.D.-bilar på MEB-plattformen och är fyrhjulsdriven. Bilen har en motor fram (102 hästkrafter/140 newtonmeter) och en bak (204 hästkrafter/310 newtonmeter). Normalt är I.D. Roomzz bakhjulsdriven men skickar kraft till framhjulen när så behövs med hjälp av en ”elektronisk kardanaxel”. Bilen kan även köras med konstant fyrhjulsdrift.

LÄS MER: Här är de 9 bästa elbilarna just nu 

Foto: Volkswagen

Räckvidd på 45 mil

Batteripaketet är placerat i golvet och har en kapacitet på 82 kWh vilket ger bilen en räckvidd på 45 mil. Laddningskapaciteten är 150 kWh och laddningstiden upp till 80 procent av batteriets kapacitet går på cirka 30 minuter. Bilen tar sig 0-100 km/h på 6,6 sekunder och toppar 180 km/h.

I millimeter räknat mäter I.D. Roomzz 4 915 på längden, 1 890 i bredd, 1 760 i höjd och 2 965 mellan hjulaxlarna. Spårvidden 1 597 fram och 1 573 bak. Jämför vi dessa siffror med dagens modellutbud från Volkswagen lägger sig I.D. Roomzz mellan Touareg och bjässen Atlas som inte säljs på den svenska marknaden.

BILTEST: Snygga Tesla Model 3 är raketsnabb och dyr 

Foto: Volkswagen

Formmässigt både påminner och skiljer sig I.D. Roomzz från de andra familjemedlemmarna.

– Den här suven är som en monolit, den ser ut att vara framställd ur ett enda stycke metall. I.D. Roomzz tar sig problemfritt fram på elektricitet, tyst och utan utsläpp. Dessutom utstrålar designen kraftfullhet och elegans. Speciellt iögonfallande är midjepartiet med sina tydliga sektioner över hjulhusen, säger designchefen Klaus Bischoff.

Noterbart är de stora dubbla skjutdörrarna på vardera sidan liksom avsaknaden av B-stolpar.

Foto: Volkswagen

Invändigt hittar vi en flexibel säteskonfigurationen som dock bara omfattar fyra stolar – som brukligt hos koncept, den serietillverkade bilen ska ha upp till sju säten. Även den avskalade miljön luktar koncept men har sin förklaring i att bilen är självkörande (nivå 4). 

Genom att trycka på rattemblemet i fem sekunder skiftar bilen mellan det manuella läget (I.D. Drive) och det helautomatiska (I.D. Pilot). Ratten skjuts fram i det sist nämnda läget för att ge bättre utrymme. Beroende på körläge ändras även bilens säteskonfiguration, sätena kan roteras 25 grader och skapa en lounge.

Foto: Volkswagen

En stor skärm till instrumentpanel må ha varit rena fantasierna för inte allt för länge sedan men i dag finns de på marknaden (Mercedes och Byton). I I.D. Roomzz hittar vi en ”svävande” panel kompletterad med en 5,8 tumsskärm som, tillsammans med en Head-Up display, visar information åt föraren. Mellan vindrutan och instrumentbrädan löper en LED-list som tillsammans med belysning i dörrar och innertak kommunicerar med de åkande.