Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 16 jun 2019 10:00

Volkswagen storsatsar på laddstationer för elbilar

Volkswagen räknar med att 70 procent av laddningarna i framtiden sker i hemmet eller på arbetsplatsen, medan offentliga laddstationer står för cirka en fjärdedel.

Volkswagen räknar med att 70 procent av laddningarna i framtiden sker i hemmet eller på arbetsplatsen, medan offentliga laddstationer står för cirka en fjärdedel.

Foto: Volkswagen

Volkswagen-koncernen satsar hårt på att försöka möta framtida efterfrågan på laddstationer i Europa. Avsikten är att installera 36 000 så kallade laddpunkter fram till år 2025.

Nästa år blir någon form av startskottet för elbilarnas frammarsch. Redan i dag finns det en hel del elbilar på marknaden, men det är från och med 2020 som Volkswagens elbilsoffensiv är tänkt att börja bära frukt, samtidigt som elbilar ska lanseras från många andra biltillverkare, exempelvis Seat, Citroën, Fiat, Opel och Mazda.

Fler laddstationer

Vad som måste hänga med i mer eller mindre samma takt som elbilslanseringarna är laddinfrastrukturens utbyggnad. I dag är det generellt ont om laddmöjligheter i större delen av Europa, men många företag satsar på att bygga ut och uppföra nya nätverk av laddstationer. Ett av alla företag är just Volkswagen-koncernen som nu berättar att de fördubblar sina insatser med avsikt att installera 36 000 laddpunkter fram till år 2025. Med laddpunkter menas antal laddenheter, exempelvis laddstolpar.

11 000 av dessa laddpunkter ska installeras på Volkswagens anläggningar, bland annat 4 000 stycken vid Volkswagen-fabrikerna i Tyskland (varav en del av dem ska vara öppna för allmänheten) och hos omkring 3 000 Volkswagen-återförsäljare i alla större europeiska städer. Drivande part i satsningen, som omfattar över 2,5 miljarder kronor, är Volkswagen-bolaget Elli (Electric Life).

Efterfrågar politiska insatser

Utöver egna satsningar efterfrågar Volkswagen andra, inte minst politiska, insatser som kan leda till en snabb utveckling av antalet laddstationer i Tyskland. Det tyska koalitionsavtalet kräver över 100 000 laddpunkter nästa år. Hittills har endast en bråkdel av dessa installerats.

– Laddinfrastruktur blir alltmer avgörande för att e-mobilitet ska få ett snabbt genombrott i Tyskland. Att ladda en elbil måste bli lika enkelt och normalt som att ladda en smart telefon. Det är därför vi behöver betydligt fler offentliga laddstationer och enkla regler för installation av privata laddboxar. Volkswagen vill skicka ut en signal och vara involverad i utvecklingen av laddinfrastrukturen på alla nivåer, säger Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility.

Ladda på jobbet och hemma

Volkswagen har gjort uppskattningar om att 70 procent av framtida laddningar av elbilar kommer att ske i hemmet eller på arbetsplatsen. Offentliga laddstationer kommer att stå för ungefär en fjärdedel av all laddning.

LÄS MER: Här är nya Volkswagen ID.3 

Med företagets laddtjänst We Charge ska kunderna kunna få tillgång till 100 000 offentliga laddpunkter som på lite längre sikt ska uppgå till 150 000 laddpunkter. För att uppnå denna nivå söker man samarbetspartners, exempelvis detaljhandelskedjor. Tesco, Storbritanniens största dagligvaruhuskedja med över 6 800 butiker, har tecknat avtal med Volkswagen och We Charge.

Första stationerna invigs

Redan innevarande månad (juni 2019) inviger Volkswagen de första stationerna för snabbladdning i storstadsområden. Först ut är 28 stationer i hemstaden Wolfsburg. Stationerna är Volkswagen-koncernens gåva till staden Wolfsburg som firar 80 år (egentligen i fjol). Från början hette staden Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben och skapades för att ge boendeplats till arbetarna i bilfabriken som då tillverkade Volkswagen Typ 1. Namnbytet skedde 1945.