Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 apr 2019 09:31

Uppdaterad 8 apr 2019 11:06

Volkswagen Golf med 400 hästkrafter på gång

2014 visade Volkswagen konceptbilen Golf R 400 Concept, en Golf med 400 hästkrafter. Den blev aldrig verklighet, men nu ser det ut som att vi får se en värsting-Golf trots allt.

2014 visade Volkswagen konceptbilen Golf R 400 Concept, en Golf med 400 hästkrafter. Den blev aldrig verklighet, men nu ser det ut som att vi får se en värsting-Golf trots allt.

Foto: Volkswagen

Volkswagen fick entusiasterna att gå i spinn när de visade upp den extrema Golfen med 400 hästkrafter 2014. 

På grund av dieselgate blev den aldrig verklighet. Men när modellen nu genomgår ett generationsskifte har det tyska märket även påbörjat utvecklingen av den utlovade värstingen, uppger Autocar.

Nya Volkswagen Golf är ännu inte redo att kika fram, det sker först senare i år. Vi har emellertid redan sett den på bild och film ett par gånger, så vi vet vad vi har att se fram emot.

Något vi också har att se fram emot är en ny generation Golf R, men den ser inte ut att bli herre på täppan i Golf-familjen. Volkswagen ska nämligen redan ha påbörjat utveckla en Golf R Plus, parallellt med processen att ta fram nya Golf R. Det rapporterar Autocar.

Denna extravaganta Golf har ännu inte fått grönt ljus av Volkswagen ledning, men det är förmodligen bara en fråga om när den får det. Volkswagens vd Herbert Diess uppges nämligen stödja utvecklingen av modellen. 

LÄS MER: Polisen: Här är de 10 sämsta bortförklaringarna i trafiken

Vi har hittills bara sett den nya Volkswagen Golf på smygtagna spionbilder. Det är den bilen som värstingen R Plus kommer att bygga på.

Foto: Carpix

Vill kunna konkurrera med Mercedes

Att en Golf R Plus förmodligen är på ingång sägs bero på att Volkswagen-ledningen vill skapa en konkurrent till kommande Mercedes-AMG A 45 (som i S-utförande väntas få 421 hästkrafter) men även till koncernens egen Audi RS3 Sportback som stoltserar med 400 hästkrafter. Priset för Golf R Plus sägs hamna i krokarna av båda konkurrenterna. RS3 Sportback kostar från 576 600 kronor.

Golf R 400 Concept

Foto: Volkswagen

Även om Golf R Plus baseras på åttonde generationen Golf, alltså den nya generation som kommer senare i år, sägs en hel del teknik hämtas från Golf R 400 som aldrig blev verklighet, bland annat på grund av dieselgate. Även banbilen Golf GTI TCR (som även finns för gatbruk) ska dela med sig av viss teknik.

Uppemot 400 hästkrafter kommer att plockas ut ur den välanvända EA888-motorn. RS3 får därmed ha sin raka 2,5-litersfemma för sig själv. Som mest har EA888-maskinen erbjudits med 360 hästkrafter, det var i specialversionen Golf R360S. Nya Golf R, det vill säga utan plus, kommer sannolikt att landa på 320 hästkrafter, 20 fler än i dagens Golf R.