Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volkswagen återkallar – tusentals svenskar drabbas

Volkswagen tar tillbaka 57 600 bilar av modellen Touareg efter att man upptäckt olaglig programvara i bilarna, uppger Reuters

Återkallelsen kommer att påverka tusentals svenska ägare. 

– Vi kommer att kontakta våra verkstäder och berörda kunder, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige. 

Två år efter den uppmärksammade dieselskandalen dyker det upp nya bevis för Volkswagens fusk.

I en global återkallelse tar tillverkaren nu tillbaka alla exemplar av suven Touareg med  dieselmotorn på tre liter och modellår mellan 2014 och 2017. 

Det sker efter att den tyska transportstyrelsen KBA upptäckt olaglig teknik som kan användas för att sänka utsläppen vid ett test. 

"Två avstängningsanordningar hittades när Volkswagen Touareg med 3-liters dieselmotor undersöktes", skriver myndigheten.


LÄS MER: Bugatti återkallar nya superbilen Chiron 


Många svenska ägare berörs

Mer specifikt handlar det om den senaste generationen av bilen, med den Euro 6-klassade dieselmotorn som kallas TDI. 

Totalt rör det sig om 56 700 bilar, varav cirka 2 500 finns i Sverige. 

– Vi har inte fått underlaget från fabriken, så vi har ingen exakt siffra än. Vi vet hur många som sålts, men en del av bilarna kan ha blivit exporterade och en del importerade, så man kan inte riktigt likställa antalet med försäljningssiffran, säger Marcus Thomasfolk.


LÄS MER: 10 hetaste suvarna 


Touareg tas in för åtgärd

De kunder som måste lämna in sina bilar kommer att kontaktas av Volkswagen. Sedan kommer fordonens mjukvara uppdateras och SCR-katalysatorn att justeras. 

På tillverkarens hemsida kan man fortfarande köpa Touareg med dieselmotorn som nu ska åtgärdas. Men de nya bilarna ska inte påverkas av återkallelsen. 

– Som jag har förstått det man ändrat det i produktionen nu. Det gäller inte för bilar som säljs. Det här är till och med modellår 2017, och i somras släpptes 2018, säger Marcus Thomasfolk. 

Annons:
Annons: