Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 19 okt 2019 13:30

Vit är den populäraste bilfärgen i Sverige

Vit har övertagit förstaplatsen som den populäraste bilfärgen från svart.

Vit har övertagit förstaplatsen som den populäraste bilfärgen från svart.

Foto: SHUTTERSTOCK

Svartfärgare bilar har dominerat en längre tid på den svenska marknaden, men nu har till slut svenskarna börjat följa trenden i resten av världen där vita bilar är populärast. 

– Andelen vita personbilar har ökat mycket kraftigt under de senaste åren, säger Susann Landström, sektionschef på Transportstyrelsen.

Sverige sägs ligga långt fram inom många områden, men trender är vi boende i detta avlånga land sega på att ta till oss. Ett exempel är färger på bilar. Sedan många år tillbaka har vita bilar varit dominerande ute i vida världen. Även sett till enbart europeiska kontinenten har de vita bilarna haft en särställning i flertalet år. Så icke i Sverige, här har nämligen svarta bilar dominerat ett bra tag.

Men nu har vi svenskar vaknat till liv och anammat övriga världens inställning till bilkulörer. I år har nämligen vita bilar gått om de svarta. Det var under fjolåret som trendbrottet startades genom att en nästan en tredjedel av de nyregistrerade bilarna var just vita.

Färgglada bilar inte lika populära

– Andelen vita personbilar har ökat mycket kraftigt under de senaste åren. Under 2008 registrerades 17 000 vita personbilar i landet. Tio år senare är siffran 97 000. Samtidigt minskar andra färger. Exempelvis registrerades endast 139 bilar med färgen ljusgul under förra året, säger Susann Landström som är sektionschef på Transportstyrelsen.

Mest av alla färger minskade ljusgrå, sett till de senaste tre åren. Generellt ses en minskning av mörka färger, bortsett från mörkgrå som ökar.

Färgglada bilar är inte lika populära som förr, i stället är det med ”anonyma” färger på bilarna som ökar, inte minst vit, svart och grå.