Viss musik gör dig till en sämre förare – rock värst

Foto: SHUTTERSTOCK

Gillar du musikgruppen Green day? Då ska du inte lyssna på dem när du kör. Viss musik kan göra dig till en dålig bilförare visar en ny studie. 

– Många tror att musik kan hjälpa till med koncentrationen, det kan stämma på viss musik, säger Qiang Zeng, ansvarig för undersökningen.

Snabb rockmusik på över 120 bpm (taktslag per minut) gör dig till en dålig bilförare. Det visar en ny studie gjord av South China University of Technology publicerad i Environmental Research and Public Health.

Under 60 körsimuleringar har studenter i åldrarna 22 till 27 år fått köra på en sexfilig väg i 20 minuter samtidigt som de fått lyssna på olika typer av musik. Och resultatet är tydligt.

Studenter som lyssnade på rockmusik tenderade att köra snabbare och mer vårdslöst. Snitthastigheten var åtta km/h högre än om de lyssnade på lugn musik eller körde under tystnad. Antal filbyten fördubblades även för rocklyssnaren, från 70 till 140.

– Många tror att musik kan hjälpa till med koncentrationen, det kan stämma på viss musik, säger Qiang Zeng, ansvarig för undersökningen.

Rockmusik karakteriseras av högt tempo, komplicerade rytmiska mönster och strukturer samt spelas ofta på hög volym, menar han vidare.

Sämsta rocklåten enligt undersökningen var Green Days American Idiot (se nedan) med ett tempo på 189 bpm men även en gammal rockrökare som Bruce Springsteens Born to Run sågades. Bästa billåten enligt undersökningen var Stairway to Heaven med Led Zeppelin med ett tempo på blott 89 bpm.

Annons:
Annons: