Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 23 aug 2019 09:30

Vinstras för Volvos kinesiska syskon – problem hela 2019

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vi har tidigare berättat om hur Volvos syskonföretag Geely Automobile kämpar med försäljningen.

Nu har Geely redovisat resultatet för första halvåret 2019 – och det ser inte bra ut.

Vinsten har minskat med 40 procent och är lägre än bedömarnas förväntan.

Donald Trumps handelskrig har påverkat världens största bilmarknad, Kina. Ett företag som drabbats hårt är Volvos syskon Geely Automobile. Geely redovisade ett resultat för årets första sex månader där vinsten har minskat med 40 procent. I år redovisar Geely en vinst på drygt fyra miljarder yuan, cirka 5,9 miljarder kronor. För ett år sedan var vinsten närmare tio miljarder kronor under samma period. 

Analysföretaget UOB hade räknat med en vinst på drygt sju miljarder kronor. Enligt ett uttalande från Geely påverkades resultatet av högre rabatter på bilar ute hos handlarna som en följd av att många gamla bilar reats ut för att få plats med nya modeller och att bilar har reats ut för att Kina infört tuffare utsläppsregler i delar av landet. 

LÄS MER: Därför drabbas Geely hårdast 

Hela Kina backar

Geely är inne i en modelloffensiv och ska presentera åtta nya eller uppdaterade modeller under de kommande 12 månaderna.

Hela bilmarknaden i Kina har backat rejält sedan Donald Trump inledde sitt handelskrig. Och trots att regeringen i Kina försöker hitta sätt att stimulera marknaden väntas resten av 2019 bli tufft. Geely Automotive har skrivit ner sitt försäljningsmål för året till 1,36 miljoner bilar, ner från målet på 1,5 miljoner bilar. Det betyder att Geely kommer att minska sin försäljning 2019 jämfört med 2018. 2017 sålde Geely cirka 1,2 miljoner bilar.