Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vätgasdrivna Toyota Mirai får nu längre räckvidd

Toyota Mirai Concept.
Foto: TOYOTA
Foto: TOYOTA
Foto: TOYOTA
Foto: TOYOTA

Toyotas vätgasdrivna elbil Mirai kommer under 2020 i en helt ny generation. Den bygger på Toyotas modulära plattform TNGA. En vidareutvecklad drivlina ska ge både bättre prestanda och en ökad räckvidd. 

Nya Mirai förhandsvisas i samband med årets Tokyo Motor Show i slutet av oktober.

Den första generationen av Mirai presenterades redan 2014. Den drivs av elmotorer som får sin energi från vätgasdrivna bränsleceller. Därmed släpper den varken ut CO2, kväveoxider eller partiklar under drift. Det enda utsläppet när den körs är ren vattenånga. 

Räckvidden är över 30 mil och tankningen av vätgas går på några minuter. Sedan lanseringen har omkring 10 000 Mirai sålts världen över, samtidigt som Toyota aktivt har stött utvecklingen av en vätgasinfrastruktur på de viktigaste marknaderna.

I samband med Tokyo Motor Show tas nu nästa steg mot vätgasbaserad mobilitet med en tidig förhandsvisning av nästa generation Mirai. Det är en helt och hållet ny modell som visar framstegen i form av såväl spetsteknik som prestanda och utseende. Nya Mirai visar att bränslecellstekniken inte på något sätt behöver stå i motsatsförhållande till körglädje och snygg design.

Tack vare en utveckling av den bränslecellsbaserade drivlinan och större vätgastankar har nya Mirai omkring 30 procent längre räckvidd, jämfört med den föregående generationen.

Toyota Mirai

Längd: 4 975 mm

Bredd: 1 885 mm

Höjd: 1 470 mm

Hjulbas: 2 920 mm

Drivning: Bakhjulsdrift

Antal åkande: 5

Räckvidd: Ca 30 procent längre än nuvarande modell

Källa: Toyota

Bakhjulsdriven med låg tyngdpunkt

Exteriört kännetecknas nya Mirai av en slank och stram formgivning som ska ge ett kraftfullt och karaktäristiskt uttryck. Förhandsmodellen på Tokyomässan har en ny, specialutvecklad blå lackering.

Interiören är – enligt Toyota – stilren, med en 12,3 tum stor bildskärm i mitten av instrument­brädan och med alla viktiga instrument och kontroller riktade mot föraren. Bilen har plats för fem åkande.

Nya Mirai bygger på Toyotas senaste plattform för bakhjulsdrivna modeller, som har utvecklat för en rad olika drivlinor, inklusive vätgasdrivna bränsleceller. Den ger en låg tyngdpunkt och en mer vridstyv kaross, vilket enligt tillverkaren ska ge nya Mirai mycket goda köregenskaper.

Annons:
Annons: