Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 11 okt 2019 08:43

Vätgasdrivna Toyota Mirai får nu längre räckvidd

Toyota Mirai Concept.

Toyota Mirai Concept.

1/4

Foto: TOYOTA

2/4

Foto: TOYOTA

3/4

Foto: TOYOTA

4/4

Foto: TOYOTA

Toyotas vätgasdrivna elbil Mirai kommer under 2020 i en helt ny generation. Den bygger på Toyotas modulära plattform TNGA. En vidareutvecklad drivlina ska ge både bättre prestanda och en ökad räckvidd. 

Nya Mirai förhandsvisas i samband med årets Tokyo Motor Show i slutet av oktober.

Den första generationen av Mirai presenterades redan 2014. Den drivs av elmotorer som får sin energi från vätgasdrivna bränsleceller. Därmed släpper den varken ut CO2, kväveoxider eller partiklar under drift. Det enda utsläppet när den körs är ren vattenånga. 

Räckvidden är över 30 mil och tankningen av vätgas går på några minuter. Sedan lanseringen har omkring 10 000 Mirai sålts världen över, samtidigt som Toyota aktivt har stött utvecklingen av en vätgasinfrastruktur på de viktigaste marknaderna.

I samband med Tokyo Motor Show tas nu nästa steg mot vätgasbaserad mobilitet med en tidig förhandsvisning av nästa generation Mirai. Det är en helt och hållet ny modell som visar framstegen i form av såväl spetsteknik som prestanda och utseende. Nya Mirai visar att bränslecellstekniken inte på något sätt behöver stå i motsatsförhållande till körglädje och snygg design.

Tack vare en utveckling av den bränslecellsbaserade drivlinan och större vätgastankar har nya Mirai omkring 30 procent längre räckvidd, jämfört med den föregående generationen.

Bakhjulsdriven med låg tyngdpunkt

Exteriört kännetecknas nya Mirai av en slank och stram formgivning som ska ge ett kraftfullt och karaktäristiskt uttryck. Förhandsmodellen på Tokyomässan har en ny, specialutvecklad blå lackering.

Interiören är – enligt Toyota – stilren, med en 12,3 tum stor bildskärm i mitten av instrument­brädan och med alla viktiga instrument och kontroller riktade mot föraren. Bilen har plats för fem åkande.

Nya Mirai bygger på Toyotas senaste plattform för bakhjulsdrivna modeller, som har utvecklat för en rad olika drivlinor, inklusive vätgasdrivna bränsleceller. Den ger en låg tyngdpunkt och en mer vridstyv kaross, vilket enligt tillverkaren ska ge nya Mirai mycket goda köregenskaper.