Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 6 sep 2018 08:34

Varning: Toyotas populära suv C-HR kan börja brinna

En av modellerna som återkallas, Toyota C-HR 2017.

En av modellerna som återkallas, Toyota C-HR 2017.

1/2

Foto: TOYOTA

Toyota Prius 2016.

Toyota Prius 2016.

2/2

Foto: TOYOTA

Toyota tvingas återkalla totalt över en miljon bilar.

Ett kabelfel kan orsaka att bilarna börjar att brinna.

Bland de drabbade modellerna finns Prius och den populära suven C-HR.

Det är Toyota som på egen hand meddelat att de planerar åtgärden som drabbar totalt över en miljon bilägare i Japan, Nordamerika och Europa. Det finns ännu inga uppgifter om hur många bilar som drabbas i Sverige. 

Enligt Toyota handlar det om bilar som byggts i Japan mellan juni 2015 och maj 2018. Felet finns på bilar med en hybriddrivlina. I meddelandet från Toyota skriver de att återkallelsen inkluderar laddhybridversioner av Prius och C-HR som sålts i Japan, Europa och resten av världen.

I en rapport till det japanska transportministeriet berättar Toyota att det är ett fel i en kabeldragning som kan göra att bilarna börjar brinna. De aktuella kablarna sitter på det Toyota kallar "hybrid power control". 

LÄS MER: VW-modellerna Tiguan och Touran kan börja brinna 

Dålig isolering kan orsaka kortslutning

Kabelfelet beror på dålig isolering och kan orsaka kortslutning. Finns det då damm på kabelhöljet så kan det innebära att bilen börjar brinna.

Toyota för uppskattningen att cirka hälften av bilarna som har en felaktig kabeldragning finns på hemmamarknaden i Japan.

Hittills har Toyota registrerat en händelse i Japan där felet orsakade rökbildning från en bil.

Återkallelsen är en av största som drabbat Toyota om vi räknar bort Takata-skandalen och problemen med gaspedalen, från 2009. 2016 återkallade Toyota 2,87 miljoner bilar, inklusive modellen Prius, för problem med bränsleläckage och ytterligare 1,43 miljoner Prius-bilar har kallats in för andra problem än krockkudden från Takata.

LÄS ÄVEN: Toyota Corolla är tillbaka – med två laddhybridversioner