Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 13 sep 2019 09:30

Världsrekord med elbil – 1500 mil och 12 länder

Av alla ställen som Aiways passerade på den imponerande 1 500 mil långa resan så valde de att fotografera bilen utanför centralstationen i Gävle.

Av alla ställen som Aiways passerade på den imponerande 1 500 mil långa resan så valde de att fotografera bilen utanför centralstationen i Gävle.

Med en färd på 1502 mil och 53 dagar är det den längsta trippen med en elbil. Totalt passerade Aiways U5 12 länder och har nu kommit fram till till Frankfurts bilsalong med ett officiellt världsrekord.

Det kan vara förknippat med en del problem att färdas långt med elbil. Kör du utanför det större vägnätet finns det en viss risk för att man blir stående, men det går onekligen att komma fram om man verkligen vill. Det har den kinesiska elbilstillverkaren Aiways bevisat i och med deras minst sagt enorma resa från Kina till Tyskland.

Den 17 juli påbörjades trippen om 1 502,2 mil från Xi’an i Shaanxi-provinsen i centrala Kina. Efter att ha kört ut ur Kina med de två elektriska suvarna av modell U5, passerades följande länder; Kazakstan, Ryssland, Finland, Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Schweiz. Och som du kanske vet är det inte samma standard på varken vägnät eller elnät i länderna som räknades upp. Genom södra Uralbergen och kinesiska delen av Gobiöknen, över den kazakstanska stäppen, du hör ju själv vilken utmaning resan måste ha varit.

För snart två månader sedan påbörjades resan i Kina.

Aiways-teamet som var med på den 53 dagar långa resan övervakade ständigt de båda rekordbilarna och fick i hög utsträckning förlita sig på laddning över nätterna via elnät med låg spänning. Det var inte tal om någon snabbladdning, inga Ionity- eller Supercharger-laddare helt enkelt.

Inte den vanliga semestersträckan.

Den 7 september, det vill säga i lördags, kom bilarna fram till målet – Frankfurt och bilsalongen som äger rum där. Guinness Rekordbok var på plats och gav äventyret titeln ”Världens längsta resa med elbilsprototyp”.

Väl framme i Frankfurt, efter att ha passerat tolv länder, blev det ett officiellt världsrekord.

Aiways U5 visades alltså upp tidigare i år och har nyligen godkänts för Europa där den ska börja säljas i april 2020. Den har ett 65 kWh stort batteripack (tidigare 63) som ska räcka till 46 mils körning enligt NEDC-körcykeln. Framdrivningen står framhjulen för, då de får sin kraft från en 190 hästkrafter stark elmotor.

En annan elbilsresa som gjordes inför Frankfurtsalongen var den med nya Mini SE. Den körde från München till Frankfurt, en sträcka på 40 mil. Inte riktigt av samma dignitet som Aiways elbilsrutt.