Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 jun 2018 14:00

Världspremiär för Audi Q8 – snyggaste suven hittills

1/4

Foto: Audi

2/4

Foto: Audi

3/4

Foto: Audi

4/4

Foto: Audi

INGOLSTADT. När Audi började viska om en konkurrent till BMW:s något vulgära suvcoupé X6 var vi många som befarade ytterligare en stor och fläskig suv ute på vägarna.

Men när Audi drar för draperiet och under en exklusiv specialvisning i ett showroom i Ingolstadt ser vi något helt annat.

Audis designer har skapat märkets kanske allra snyggaste suv.

Exteriördesignern Frank Lamberty förklarar att det var viktigt att hålla bilen under fem meter i längd. Och för ett få till en coupéliknande taklinje byggdes bilen bred bakom b-stolpen. Breda höfter, alltså bakskärmar, är mode i bilvärlden och visst har Audi snappat upp den trenden. Mer än en Audi Q8-ägare kommer att snegla i backspegeln för att få se de breda höfterna.

Q8 är alltså bredare och kortare än Q7 och då det inte behövs en tredje stolsrad kan baksätet göras skjutbart och det finns rejält med både benutrymme och plats för bagage.

LÄS MER: Alla nya bilar 2018 – 88 modeller 

Stolpe från Quattro

Om du känner igen c-stolpen så stämmer det – den är mer eller mindre direkt kopierad från Audis gamla klassiker Quattro – en bil som på flera sätt fått inspirera Audis nya designspråk.

Interiören följer samma filosofi som vi sett i nya A8, A7 Sportback och A6. Det betyder två rejäla bildskärmar i mitten och virtual-cockpit-skärmen framför ratten. Det är mer eller mindre helt fritt från störande knappar och en hel del kan skötas från "knapparna" i bildskärmen. Audi introduceras också en typ av AI då skärmarna kan lära sig hur jag använder dem och jag kan också förändra utseendet.

Totalt 23 sensorer och fyra kameror runt bilen hjälper de olika assistanssystemen. Det är allt från i dag vanliga funktioner som autobroms, adaptiv farthållare och filkörningsassistent men också nya hjälpmedel som att jag kan snurra runt bilden av min bil på bildskärmen och se exakt hur långt ifrån till exempel trottoarkanten mina hjul är. 

LÄS MER: 17 populära suvar med allvarliga brister 

Sköt om bilen från mobilen

Några funktioner till bilen sköts också via Audi Connect Key – en app som hjälper mig att sköta bilen från mobilen. Audi har också utvecklat röststyrningen som gör att jag kan tala om för bilen att jag fryser och att jag vill ha en speciell värme.

Precis som storasyskonen A8 och Q7 kan Q8 fås med fyrhjulsstyrning och flera olika chassin. Bakhjulen kan styras "åt fel håll" upp till fem grader vilket förbättrar köregenskaperna vid stadstrafik och i andra trånga utrymmen. Kör du snabbt på kurviga vägar hjälper bakhjulsstyrningen till att stabilisera bilen.

Audi valde fyrhjulsstyrning framför utrymme i bagagerummet.

LÄS MER: Vi testar Jaguars nya elsuv I-Pace 

Nya hybrider

Audi storsatsar på 48 Voltshybrider till sina större bilar. Vi har sett drivlinorna i nya A8 och A6 och diesel- som bensinmotorerna i nya Q8 ska få den utvecklade hybriddrivlinan. 48 Voltsystemet gör att mer energi kan sparas i bilens batteri och energin kan sen användas för till exempel en bredare stopp-start-lösning och frihjulsåkning i höga farter. 

Hybriddrivlinan ska spara så mycket som 0,7 liter per tio mils körning. Tillsammans med en smart navigering som hjälper bilen att hantera energin på bästa sätt har Audi på ett smart sätt kopplat ihop flera olika system i bilen.

LÄS MER: Vi testar Audis nya A7 Sportback 

Stolt designer

Lamberty fortsätter att visa och peka på den fräcka designen och på ännu fler smarta lösningar. Att den kombinerade radarn och kameran i grillen fått egen uppvärmning och rengörning för att hjälpsystemen ska kunna fungera även i dåligt väder är en sak. Spolning direkt i vindrutetorkaren en annan, de diskreta linjerna ovanför hjulen som återfinns även på Quattron en tredje. Spoilern på bakluckan känns igen från A7 och bara bakluckans design är ett mästerverk i små, effektfulla detaljer. Med 22-tumshjul ser nya Q8 oerhört kraftfull och spektakulär ut.

Frank Lamberty är mäkta stolt när han drar för gardinerna till nya Audi Q8. Det är inte dags för testkörning riktigt än.

TV: Så fungerar de nya hybridbilarna