Världens bästa – och sämsta – polisbilar

När det gäller polisbilar världen över så brukar receptet vara ungefär detsamma. De ska vara tåliga, starka, rymliga och tråkiga.

Men det finns faktiskt en hel del undantag och här är en samling av de bästa – och de sämsta – som rattas av poliser runt hela jorden. En del av dem är riktigt galna.

Okej, smaken är olika och och de ”sämre” kan ju vara väldigt bra i vissa lägen – men Volvos bidrag på den ”goda” listan känns väl ändå givet?

Inspiration från: Autoexpress. OBS! Listan är inte rangordnad – men de tre sista hör till ”de mindre bra”.

Nissan GT-R ”Copzilla”

Det är i grunden en standardutrustad GT-R, utan speciella paket som gör motorn snabbare eller starkare. Men en standard-GT-R tar dig ganska långt och när Nissan fixade till den här bilen – senare känd som ”Copzilla” – inför New York Motor Show 2017 så måste det ju sägas att resultatet blev slående. Inte många poliser skulle säga nej till att bevaka gatorna bakom ratten på det här fordonet.
Motor: V6, 562 hästkrafter
0-100 km/h: 3,0 sekunder
Toppfart: 315 km/h


Ford Focus RS

Ford Focus RS gör succé hos poliserna i England. Faktiskt är det så att polisen i Essex och Suffolk testade en Ford RS200 som polisbil på 1980-talet men trots att den fick goda betyg dröjde det allså omkring 30 år innan en ny, snabb Ford dök upp i den engelska polisens garage. 345 hästkrafter och med ett bagage som åtminstone har utrymme för mindre trafikhjälpmedel. Och vill poliserna leka kan de alltid testa bilens ”Drift mode”...
Motor: 4-cylindrig turbo, 345 hästkrafter
0-100 km/h: 4,7 sekunder
Toppfart: 265 km/h


Ariel Atom PL

När Ariel presenterade sin nya skapelse så gavs ett exemplar av Ariel Atom PL till engelska polisen i Avon och Somerset. Grunden är en Ariel Atom 3.5R, men med ännu fler hästkrafter. Den gör 0-100 km/h på 2,6 sekunder vilket gör att i princip ingen bilburen tjuv skulle komma undan. Men det är dock inte troligt att den någonsin på allvar kommer att användas som polisbil.
Motor: 2,0 liter Honda VTEC, 350 hästkrafter
0-100 km/h: 2,5 sekunder
Toppfart: 250 km/h


Caparo T1

Nej, det här är nog ingen bil polisen patrullerar i. Den passar bättre i en galen biljakt. Mittmotor, bakhjulsdriven och designad av ingenjörerna som står bakom McLaren F1, vilket naturligtvis märks i prestandan – 0-100 km/h på 2,5 sekunder och med en maxfart på 330 km/h. Återfinns hos London Metropolitan Police.
Motor: 3,5 liters V6, 345 hästkrafter
0-100 km/h: 2,5 sekunder
Toppfart: 330 km/h


Ford F-150

Kolla in fronten! Den synen kan nog göra en och annan biltjuv så skakig att det enda rätta blir att sakta in och köra åt sidan. Polisens specialpaket sätts på antingen Ford F-150 SuperCrew eller SuperCab. Britterna kör ju också Ford (Focus) men det är ju inte riktigt samma bil...
Motor: 5-liters V8, 385 hästkrafter
0-100 km/h: 6,6 sekunder
Toppfart: -


Mercedes GLE Coupe

Mercedes GLE 63 S Coupe har en V8 i sig. Australiensare älskar V8 så därför är det logiskt att det skapades en polisvariant av just denna Mercedes. Ganska trång så den är inte den bästa bilen att transportera brottslingar i, men den klarar å andra sidan off road-körning väldigt fint. Det här var dock bara en kampanjsatsning/lånebil, där Mercedes hjälpte till i arbetet att förbättra vägsäkerheten i Victoria.
Motor: 5,5 liters V6, 577 hästkrafter
0-100 km/h: 4,2 sekunder
Toppfart: 250 km/h


Porsche 911

Tyska TechArt fixade den här Porschen (årsmodell 2005) till den tyska polisen i Berlin. Förutom att den sticker ut med sitt utseende så kan dess speed hjälpa befolkningen i den tyska huvudstaden att hålla sig på rätt sida trafiklagen. Men, hur snygg är den?
Motor: 3,8-liters Boxersexa, 370 hästkrafter
0-100 km/h: 4,5 sekunder
Toppfart: 300 km/h


Mercedes CLS Brabus Rocket

Den här varianten av Mercedes CLS har fått specialbehandling av Brabus vilket ledde till smeknamnet Rocket (Raketen). Varför? Kolla bara på kraften och speeden här under så förstår du. Och till skillnad från en del andra superbilar på den här polislistan så får det faktiskt plats några brottslingar i baksätet på detta fordon som återfinns någonstans på tyska vägar.
Motor: 6,3-liters V12, 720 hästkrafter
0-100 km/h: 3,2 sekunder
Toppfart: 365 km/h


Lotus Evora

Inte många bilar på den italienska motorvägen kan matcha militärpolisens Lotus Evora. När biltillverkaren dessutom körtränar poliserna (samt tar hand om underhållet) så är det lätt att förstå att eventuella vägbanditer ligger risigt till. Finns faktiskt ett exemplar även i brittiska Norfolk, men det var mer för att polisen ville engagera allmänheten.
Motor: 3,5-liters V6, 345 hästkrafter
0-100 km/h: 4,4 sekunder
Toppfart: 286 km/h


Alfa Romeo Giulia QV

Alfa Romeo är inget ovanligt bilmärke för den italienska polisen. Förr användes en hel del 159:or. Men de kan inte mäta sig med det här monstret – och Giulia QC kan ses på gatorna i Rom och Milano. Ja, men bara en i respektive stad, för den är inte direkt billig. Den kommer bland annat användas för transporter till organdonationer.
Motor: 2,9-liters V6, 503 hästkrafter
0-100 km/h: 3,9 sekunder
Toppfart: 305 km/h


Jeep Wrangler

Den här bilen måste väl finnas i USA? Nej, det är faktiskt ytterligare en variant av italiensk polisbil som används av militärpolisen för att patrullera på Italiens västkust. Antagligen i riktigt oländig terräng. Utrustad med Mopar One pack, vilket bland annat innebär 17-tums Gladiator-däck.
Motor: 2,8-liters diesel
0-100 km/h: -
Toppfart: -


Spyker C8

Nederländska polisens superbil är en Spyker C8 i glada färger. Men Audi-motorn talar ett annat språk och borde kunna sätta lite skräck i de som försöker fly i fordon på vägarna bland alla kanaler. Bilen är dessutom unik på grund av ställningen som håller upp blåljusen, den finns inte på någon annan Spyker.
Motor: 4,2-liters V8, 400 hästkrafter
0-100 km/h: 4,5 sekunder
Toppfart: 300 km/h


Lamborghini Gallardo

Det var ett tag sedan som Lamborghini donerade ett antal exemplar av supersportmodellen Gallardo till den italienska polisen. Närmare bestämt 2004, för att fira polisens 152-årsjubileum. Efter det har nya bilar kommit till ordningsmakten, bland annat Lamborghini Huracan. Men det är ändå nåt speciellt med den så populära Gallardo, som hos polisen använts för att bevaka motorvägen Salerno-Reggio Calabria. Även Gallardo har använts som transport för organdonationer.
Motor: V10, 500 hästkrafter
0-100 km/h: 4,2 sekunder
Toppfart: 309 km/h


Bentley Continental GT

En av Dubai-polisens många vrålåk är Bentley Continental GT – och det är inte många brottslingar som får åka i så bra komfort. Men bilen har kraft också, som ni kan se. Den är handgjord i Crewe-fabriken, exakt efter varje köpares specifika önskemål, och i det här fallet var nog ”utbrottssäker” ett krav.
Motor: 6-liters V12
0-100 km/h: 4,3 sekunder
Toppfart: 320 km/h


Ferrari FF

En praktisk Ferrari? Jodå. Eller, i varje fall troligen den mest praktiska Ferrari som någonsin byggts. (Ovanlig mening.) Plats för fyra och tar poliser (och medföljande brottslingar) snabbt från A till B.
Motor: 6,2-liters V12, 651 hästkrafter
0-100 km/h: 3,7 sekunder
Toppfart: 334 km/h


Volvo V90

Allt om Bilar har tidigare skrivit om Volvo V90 och modellens fantastiska betyg i den svenska polisens tester. 9,2 poäng av 10 möjliga är bäst någonsin. Polistesterna görs på Volvos provbana i Hällered utanför Borås och där ingår prov av bromsar, konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckningskörning.
Även i Tyskland och Belgien har polisdistrikt köpt in V90 för att använda som officiell polisbil.
Motor: -
0-100 km/h: -
Toppfart: -


Lada Riva

Vi avslutar listan med några mindre ”bra” polisbilar. Lada är ett bilmärke som inte är helt ovanligt som polisbil. Eller det var inte så ovanligt - men i takt med att öststaterna utvecklats så har även deras polis fått bättre bilar. Kuba å andra sidan är ju de gamla bilarnas förlovade land (på grund av handelsblockader och annat) och där patrulleras gatorna fortfarande av poliser i Lada Riva.
Motor: 1,5 liter, 80 hästkrafter
0-100 km/h: 14,5 sekunder
Toppfart: 152 km/h


Toyota Prius

Det ska sägas direkt – Toyota Prius är ingen dålig bil. Och som polisbil är den säkerligen mycket passande vid större event där stora folksamlingar verkligen inte mår bra av en massa avgaser. (Används i flera länder, bland annat Tyskland och Ukraina.) Men för att jaga tjuvar? Det skulle möjligtvis vara att den är bra att smyga omkring i för i biljakter får den nog lämna walk over.
Motor: 1,8 liter, 134 hästkrafter
0-100 km/h: 10,1 sekunder
Toppfart: 180 km/h


Smart Fortwo

New York-polisens byte från klassiska Ford Crown Victoria till lilla Smart Fortwo gav upphov till en del skämt när det begav sig. Staden köpte in 250 bilar, för att de smidigare skulle kunna köras i rusningstrafik. Men, de är ju fortfarande tämligen breda så det är väl mest parkeringsmeter som sparats in? Det ska tilläggas att bilarna inte används för att köras till nödsamtals-situationer utan bara till lugnare patrullering.
Motor: 0,9 liter, 89 hästkrafter
0-100 km/h: 10,4 sekunder
Toppfart: 155 km/h

Annons:
Annons: