Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 1 jun 2019 10:00

Världens äldsta Porsche till salu i sommar

En Porsche Type 64 från 1939 säljs på auktion hos Sotheby's i Kalifornien i augusti. Bilen sägs vara den enda överlevande i den modellen och prislappen tros landa på 15 – 20 miljoner dollar.

Type 64 från 1939 anses vara den första bilmodell som rullade ut från det som skulle bli biltillverkaren Porsche efter andra världskriget. Endast tre bilar av modellen tillverkades.

Type 64 byggdes av vad som då var det statligt ägda Volkswagen för ett 1 500 kilometer långt race, som skulle ha ägt rum i September 1939. 

– Den tillverkades i Porsches första verkstad i Stuttgart 1939-1940 för det planerade racet mellan Berlin och Rom, som aldrig blev av på grund av att andra världskriget startade, säger Porsche-specialisten Andy Prill.

Under kriget byggde i stället Porsche-familjen om interiören till mer bekväma säten och använde den som vardagsbil.

Endast fyra ägare

Bilen, som tidigare varit i både grundaren Ferdinand Porsches ägo och hans son Ferrys, har bara bytt ägare fyra gånger under årens lopp. En av dem är den österrikiske racerföraren Otto Mathé, som tävlade med den under flera år. 

– Naturligtvis så blev Porsche en fenomenal succé inom racing, vilket de fortfarande är i dag, säger Prill, och fortsätter:

– Det är ingen överdrift att säga att det är stort att det nu finns en möjlighet att få tag på den första, en av de första bilarna... som lade grunden till all den succén.

Nästan originalskick

Enligt Sotheby's är bilen nära inpå i originalskick, med sin luftkylda 4-cylindriga boxermotor och några av sina verktyg och reservdelar i originalskick.

– Det är så mycket original så att du inte kommer att tro det. Varje detalj passar ihop, den har egentligen aldrig blivit renoverad, den har bara blivit omhändertagen. Bilen är verkligen en del av historien, säger Marcus Görig, bilspecialist på Sotheby's.