Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 maj 2017 10:23

Varannan bil kör för fort på 40-väg

40 km/tim – det klarar bara varannan svensk att hålla.

40 km/tim – det klarar bara varannan svensk att hålla.

Farten dödar och allra värst är det för de oskyddade trafikanterna.

Men enligt VTI:s undersökning kör vi för fort där gränserna är som lägst.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har mätt hur duktiga vi är på att hålla hastighetsgränserna. Mätningen genomfördes med radar och speciell personal under september månad förra året. Mätningarna gjordes på det normala vägnätet och med begränsningarna mellan 40 och 70 km/tim.

Enligt målen i Nollvisionen ska minst 80 procent av alla trafik hålla sig inom de hastighetsgränser som finns. Men enligt VTI:s undersökning är det lång dit.

Allra sämst kör vi på 40-vägar där varannan bil körde för fort. Lite bättre blir det på 50-, 60- och 70-väg där 68, 72 och 78 procent höll sig under fartgränsen. Men vi kör alltså snabbast på vägar med lägst gräns och där det vanligtvis finns flest oskyddade trafikanter.

Under 2016 dödades 270 personer i trafiken i Sverige och enligt Nollvisionens delmål ska den siffran sjunka till 220 personer senast 2020. För att klara det här behöver vi sänka hastigheten i tätort och på de platser där det finns många oskyddade trafikanter.

– För att nå målet är det framför allt hastighetsefterlevnaden på gator med lägre hastighetsbegränsning som behöver förbättras. Lyckas man minska hastigheterna i tätort finns det framför allt en potential i att minska antalet dödade och allvarligt skadade oskyddade trafikanter, säger Anna Vadeby, forskare på VTI, i undersökningen.