Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 16 nov 2016 16:00

Vanligaste färgerna på svenska bilar – lista!

Räknar man ihop alla grå och silvernyanser bli de överlägsen etta. Var tredje bil har någon form av grå nyans.

Räknar man ihop alla grå och silvernyanser bli de överlägsen etta. Var tredje bil har någon form av grå nyans.

Foto: Chinaface / GETTY IMAGES E+

Svarta bilar är vanligast i Sverige, tätt följt av vita – som är vanligaste färgen på nya bilar.

– Det går mode i färger, och vita bilar var totalt ute för tio år sedan, säger man på Transportstyrelsen.

Bilar har ofta kreativa och spännande färgbenämningar i stil med azurblå, samoaröd och chrystal white. Färgmöjligheterna i vägtrafikregistret är inte lika avancerade utan sträcker sig till 24 möjliga färgkoder som ska täcka alla biltillverkares färgalternativ. Uppgifterna registreras av tillverkarna själva och de vanligaste färgerna i vägtrafikregistret är i dag svart, vit och röd.

– Det går naturligtvis mode i valet av färg på bilar. Under de tre senaste åren har den klart vanligaste färgen på nya bilar varit vit. Men för tio år sedan var vita personbilar helt ute, säger Susann Landström, kundansvarig på Transportstyrelsen.

Var tredje bil är silverfärgad eller grå

Många kanske reagerar på att grå bilar kommer först på fjärde plats – eftersom de tycks vara så oerhört vanliga. Det finns en förklaring:

– Det finns flera registrerbara alternativ när det handlar om färgen grå. Idag finns färgerna grå, silver, ljusgrå och mörkgrå. Och slår du samman de färgerna så blir de tillsammans överlägsen etta. Nästan var tredje personbil i Sverige har någon typ av grå färgnyans, säger Susann Landström.

Den ovanligaste färgen är lila.

LÄS MER: Färgen på din bil avslöjar vem du är

Omlackade bilar

Det händer ju då och då att bilar byter färg i och med att man lackar om en bil. Hur funkar det kopplat till uppgifterna i vägtrafikregistret? Färgen är en registrerad fordonsuppgift som behöver uppdateras om den ändras. En sådan ändring kan meddelas på två sätt.

– Antingen anmäler man det skriftligen till oss på sitt registreringsbevis, eller också ber man sitt besiktningsföretag att uppdatera informationen om fordonet i samband med att fordonet kontrollbesiktas, säger Susann Landström.