Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 jun 2018 09:56

Porsche stoppar försäljning av vissa modeller i Europa

Porsche kommer bland annat begränsa Europaförsäljningen av sin modell Panamera.

Porsche kommer bland annat begränsa Europaförsäljningen av sin modell Panamera.

1/2

Foto: PORSCHE

Även Porsche Cayenne kan bli svårare att få tag på i Europa framöver.

Även Porsche Cayenne kan bli svårare att få tag på i Europa framöver.

2/2

Foto: PORSCHE

Den 1 september införs nya mätmetoder för utsläpp från bilar.

De nya, tuffare mätningarna orsakar problem för biltillverkarna.

Porsche planerar att stoppa försäljningen i Europa av vissa modeller.

Den kallas WLTP och är en ny metod för att mäta hur mycket en bil förbrukar och därmed släpper ut. WLTP införs för samtliga bilar som säljs i Europa den 1 september i år. Samtidigt införs så kallade RDE-testerna där bilarna testas på vanliga vägar i vanliga förhållanden. Bilarna får i RDE-testerna inte avvika för mycket från testerna i labbmiljö.

Enligt uppgifter i branschtidningen Automotive News planeras också för tuffare tester av små partiklar från bensinmotorer med direktinsprutning. 

De här nya testerna skrämmer biltillverkarna som får betala böter till EU om bilarna i modellprogrammet släpper ut för mycket. Det har fått bland annat Porsche och BMW att bromsa tillverkning och försäljning i Europa. 

LÄS MER: Den nya fordonsskatten – det här gäller 

Porsche begränsar försäljningen

Även Renault/Nissans chef Carlos Ghosn har sagt att WLTP-reglerna kommer att påverka produktion och försäljning under perioden september 2018 till april 2019, tills de bilar som ska säljas testats ordentligt. Flera tillverkare har också klagat på att det är kö till de testinstitut som genomför utsläppstester.

Enligt Automotive News planerar Porsche att begränsa försäljningen i Europa av modellerna Cayenne, Panamera och 911. Samtliga modeller kan komma att få längre leveranstider.

BMW stoppade tillfälligt produktionen av bilar i maj i år då flera modeller krävde modifieringar för att klara de nya mätmetoderna.

LÄS MER: Nya avgastester ger längre leveranstider 

VW stänger fabriken tillfälligt

Volkswagen planerar att stänga sin stora fabrik i Wolfsburg under en kort tid för att anpassa produktionen av bilar till de nya utsläppsreglerna. 

I WLTP-mätningarna får varje individ ett eget testvärde, beroende på utrustning och utförande, och bara Volkswagen behöver på kort tid testa så många som 200 olika bilmodeller för att få nya testdata fastställda.