Undersökning: Storasyskon är farligare i trafiken

Storebröderna är värst bakom ratten, enligt den brittiska undersökningen.
Foto: Shutterstock

Är du det äldre syskonet?

Då är det dags att låta lillebror eller lillasyster ta över ratten. 

Enligt en ny undersökning är förstfödda både farligare och mer själviska i trafiken, uppger Metro

Storasyskon mer benägna att köra för fort, få böter och att hamna i trafikolyckor. Det visar en undersökning från det brittiska försäkringsbolaget "Privilege car insurance". 

LÄS MER: Totalt mobilförbud bakom ratten snart här 

Yngre syskon bättre på allt

Resultatet av svaren från de 1 395 tillfrågade förarna avslöjade att 89 procent av de äldre syskonen kör för fort, 35 procent av dem får böter, 47 procent av dem irriterar andra förare genom att tränga sig och 46 procent av dem kör ofta i mittfilen. 

17 procent av storasyskonen erkände dessutom att de sminkar sig bakom ratten, medan 30 procent erkände att de bryter lagen genom att använda mobilen under färd. 

Utan något att jämföra med kanske siffrorna inte ger någon indikation om vem som är familjens bästa förare. 

Men faktum är att de yngre syskonen klarade sig bättre på alla områden. Därför är det inte konstigt att de förstfödda är inblandade i fler trafikolyckor på brittiska vägar än småsyskonen, rapporterar Metro. 

LÄS MER: 10 onödiga böter – så undviker du dem 

Storebröder är värst

Bäst förare är de yngsta i syskonskaran. 

På andra sidan av av spektrumet hittar vi storebröderna. 22 procent av dem uppger att de varit med om en mindre trafikolycka och 15 procent en allvarlig under de senaste fem åren. 

Hur är det med ensambarn då? Även om de ofta anklagas för att vara bortskämda eller själviska visar det sig att de är bland de mest hänsynsfulla förarna. 

Annons:
Annons: