Udda kryphålet för dig som vill köra i miljözonerna

Foto: PETER FREDRIKSSON / EXPRESSEN SYDOSTMEDIA AB

Regeringen har gett kommunerna rätt att införa miljözoner redan från 1 januari 2020.

Men vill du fortsätta att köra bil i den näst tuffaste zonen så finns det en både smart och rolig lösning: en 30 år gammal veteranbil.

Här är kryphålet i reglerna för miljözoner som kan betyda stor efterfrågan på bilar 30 år och äldre. Enligt dagens regler räknas de här bilarna som veteranbilar och därmed är de undantagna från reglerna om miljözoner. 

Miljözoner finns redan i dag för tunga fordon och även där finns ett undantag för de äldsta bilarna.

De nya miljözonerna kan tidigast träda i kraft den 1 januari 2020 vilket betyder att bilar av 1989-1990 års modell börja räknas som veteranfordon enligt Trafikverket.

LÄS MER: Regeringens förslag ett hårt slag mot bilen 

Kan köra trots sämre avgasrening

Då kan de bilarna också fortsätta att köra i miljözon 1 och miljözon 2 trots att de inte har en tillräckligt bra avgasrening.

Det här kan betyda att fler väljer att köpa sig ett äldre fordon, även om det betyder ökade utsläpp.

Enligt regeringens nyligen presenterade förslag ska även bilar som körs på fordonsgas med rening enligt Euro6-kraven få köra i miljözon 3. Det här tillåts trots att det inte finns några krav på användande av biogas och bilarna kan därmed köra i den renaste zonen på ett fossilt bränsle.

Regeringen motiverar gasbilarna med att de inte vill stänga ute stora delar av taxirörelsen från den renaste zonen där annars bara elbilar och vätgasbilar tillåts. 

LÄS MER: Moderaterna rasar mot förslaget 

Annons:
Annons: