Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 sep 2019 13:44

Tyska biltillverkaren hotas med böter efter ultimatum

Audi måste uppdatera mjukvaran på sina V6 och V8-dieslar, annars hotar böter rapporterar tyska Bild.

Audi måste uppdatera mjukvaran på sina V6 och V8-dieslar, annars hotar böter rapporterar tyska Bild.

Foto: AUDI

Audi måste uppdatera mjukvaran på sina V6 och V8-dieselmodeller senast 26 september, annars hotar den tyska Transportstyrelsen med böter. Audi kan även tvingas att köpa tillbaka äldre dieselmodeller. 

Den tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA, hotar Audi med böter om de inte klarar tidsfristen den 26 september med eftermonteringen av manipulerade dieselmodeller med ny mjukvara rapporterar tyska Bild

Tidningen har tagit del av dokument där KBA gett Audi ett ultimatum att uppdatera mjukvaran på dieslarna som manipulerats, deadlinen är 26 september. 

Då måste de ha eftermonterat sina V6 och V8-dieselmodeller med euro 6-certifiering. Eftermonteringen innebär det att mjukvaran uppdateras och inte längre blir manipulerad. Om deadlinen passeras utan åtgärderna väntar böter på 25 000 euro per bil som inte har fått sin mjukvara uppdaterad. Sedan väntar ännu mer böter. I värsta fall tänker KBA se till att bilarna inte får köra mer.

Dessutom tänker myndigheten, utöver dela ut ytterligare böter, genomföra sina planer på att ta bort certifieringen av de modeller som inte har blivit eftermonterade innan tidsfristen går ut. Audi menar att de kommer klara av tidsfristen.

Audi måste även potentiellt köpa tillbaka äldre dieselmodeller som inte kan göras lagliga genom mjukvaruuppdateringen, då måste ytterligare åtgärder genomföras.