ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Två nya suvar ska få fart på Volvo

Volvos konceptbil 40.1 visar en försmak till nya 40-serien.

Volvos konceptbil 40.1 visar en försmak till nya 40-serien.

1/1

Foto: Volvo

Två nya suvar ska få fart på Volvo

En ny XC60 och en ny XC40.

En självkörande bil och en elbil.

Ny teknik och mer produktion ska sätta ännu mer fart på Volvo.

Volvo gjorde mångmiljardvinst 2016 men vd Håkan Samuelsson vet vad han ska göra med pengarna. Det blir en fortsatt satsning på nya bilar och det blir ännu mer ny teknik.

Volvo är redo att visa en ny XC60 på bilsalongen i Genève om ett par veckor och i höst ska nya XC40 visas. Tillsammans med XC90 svarade i fjol XC60 för över hälften av försäljningen och över hälften av vinsten. Lägg till en ny XC40 och Volvo tycker att de står väl rustade inför 2018.

Men det gäller att också hinna med att bygga bilarna. Volvo har en målsättning att nå en volym på 800 000 nya bilar och det betyder en ökad produktionskapacitet på drygt 250 000 bilar jämfört med i dag. Nya fabriker står för en del av den volymökningen men Volvo snabbar också på dagens tillverkning.

LÄS MER: Nytt rekordår för Volvo – så mycket gick de i vinst

Anställer 700-800 personer i Sverige

Fabriken i Torslanda ligger nu på en takt om 62 bilar per timme och det är första gången Volvo lyckats bygga en ny bil på under en minut. Volvo har också meddelat att de behöver anställa 700-800 personer i Torslanda för att klara av produktionsökningen. De anställningarna ska göras under våren och vara i full produktion efter sommaren. Torslanda-anläggningen byggs nu också om för att bli en dedikerad anläggning för 90-seriebilar.

Volvo ska också satsa på helt ny teknik. Samarbetet med Uber och Autoliv ska resultera i en helt självkörande bil 2021 och att Volvo också ska tjäna pengar på sina koncept och sin mjukvara. Volvo vill också skapa en ny form av mobilitet.

Ännu fler elbilar är en uttalad målsättning och 2025 ska Volvo ha nått en miljon tillverkade el- och laddhybridbilar. 2019 ska Volvo visa upp sin första elbil i den nya generationen, alltså en elbil med en räckvidd på uppåt 50 mil och en bil som ska kunna konkurrera med Tesla Model S och Chevrolet Bolt.