Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 dec 2018 15:35

Två döms för avancerade stölder av BMW-delar

Stölderna av BMW-delarna är avancerade och har skett utan att fönster och dörrar skadats.

Stölderna av BMW-delarna är avancerade och har skett utan att fönster och dörrar skadats.

1/3

Foto: BMW/SHUTTERSTOCK

2/3

Foto: TOM KIRKPATRICK

3/3

Foto: BMW

Bildelsstölder är vanligt i storstäderna och extra utsatta är BMW-ägarnas bilar. Men nu har två män dömts för avancerade brott och det kan innebära en ljusning.

– Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker, säger Per-Arne Kaati, vid gränspolisen i region Stockholm.

Under en vecka stals delar från 17 BMW-modeller i Stockholm. Mest var det rattar som stals och det skedde i Danderyd, Lidingö, Värmdö, Huddinge och Bromma. Det hela gjordes med mycket avancerad utrustning och inga fönster krossades eller dörrar bröts upp.

Men efter intensiv spaning av polisen hittades två stöldgömmor i skogen.

– Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Han får stöd av Jeanette Lisjak som är gruppchef vid gränspolisenheten. Hon säger att polisen ser en minskning av bildelsstölderna på 70 procent jämfört med förra året.

– Det har verkligen gått ner. Det är alltid lite vanskligt att säga varför, det kan finnas många olika faktorer, men utredningsgruppen har jobbat otroligt hårt över tid och det ser vi resultat på, säger hon till DN

LÄS ÄVEN: Tjuvarnas knep – så enkelt stjäl de din bil 

Döms till fängelse och utvisning

Bildelarna påträffades inpackade på ett sådant sätt att det var tydligt att de skulle föras ur landet – något som styrktes av meddelanden i gärningsmännens telefoner.

Och tillvägagångssättet avslöjades också i gömmorna. Där fanns nämligen mycket avancerad utrustning som använts för att låsa upp bilarna.

De båda männen döms nu båda för 17 fall av grov stöld till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år. Männen döms också att betala ett skadestånd på sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

Brottet betecknades som grovt ”då gärningarna har föregåtts av särskild planering”.

LÄS ÄVEN: Niklas tog fast tjuven – åtalas för kidnappning