Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 16 apr 2018 16:33

Två dolda höjningar i nya fordonsskatten

Det har mest pratats om den stora höjningen av fordonsskatten för stora bensin- och dieselbilar.

Men skattehöjningen blir också kännbar för relativt vanliga bilar.

Och det är dagens miljöbilar som är de stora förlorarna.

Den nya fordonsskatten är bara ett par månader bort och hittills har det mest handlat om hur stor skattehöjningen blir för bilarna som släpper ut allra mest koldioxid. Och visst är stora suvar, sportbilar, stora transportbilar och husbilar de allra största förlorarna.

LÄS MER: Dieselförbud och fordonsskatt – så vill partierna göra med din bil 

Men den nya fordonsskatten påverkar också mängder av vanliga bilmodeller. Framför allt påverkar den nya fordonsskatten två grupper av bilar:

1) Dieselbilar. Nya dieselbilar som registreras efter den 1 juli ska beskattas med ett nytt dieseltillägg. Tilläget är 13,52 kronor per gram koldioxid. Till det kommer ett miljötillägg på 250 kronor. Jämfört med i dagens beräkningsmodell betyder det en skattehöjning på cirka 400 kronor per år för en Volvo XC60 med dieselmotorn D5 och fyrhjulsdrift. Och den skattehöjningen är bestående, den gäller även efter den första höjningen under de tre första åren.

ALLT INGÅR – TESTA NU. Låna någon av våra hundratals BMW eller Mini utspridda i Stockholm och betala per minut – försäkring, parkering, biltullar och bränsle ingår hos DriveNow. Gå med för 49 kronor och få 20 gratisminuter! (ANNONS) 

2) Miljöbilar. Flera av de bilar som när de köps före den 1 juli får en skattebefrielse under de fem första åren kommer att få betala fordonsskatt i det nya skattesystemet. Och det gäller bilar som i dag ligger under 120 gram koldioxid per kilometer. Men en bil som släpper ut till exempel 115 gram koldioxid får nu en rejäl skattehöjning de första tre åren och sen relativt hög skatt under resten av livslängden. För till exempel en Mercedes E220 diesel eller en Volvo V90 med den lilla dieselmotorn D3 blir skatten över fem år cirka 16 000 kronor jämfört med noll kronor i dagens skattesystem.

Hittills har bilhandeln inte noterat något betydande skatteeffekt men för både dagens miljöbilar och för bilar som släpper ut stora mängder koldioxid betyder det nya skattesystemet väldigt mycket.

LÄS MER: 9 smarta sätt att slippa de nya miljözonerna