Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 dec 2017 17:00

Tuffare utsläppskrav – då väljer allt fler bort dieseln

Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Bra för miljön och växthuseffekten men dåligt för människan.

Så går det att enkelt förklara dieselbränslet i dag.

Och i takt med att utsläppskraven blir tuffare väljer tillverkare och bilköpare bort diesel.

Diesel var lösningen på våra miljöproblem och många bilköpare valde det som kallades "miljöbilar" under en lång period. Nu kommer baksmällan då dieselbilarna i många fall visat sig släppa ut betydligt mer av skadliga kväveoxider och partiklar än tillverkarna lovat. 

Dålig luft i många städer blev en följd och strängare utsläppsregler en annan. Det här har resulterat i tuffare krav på dieselbilar, miljözoner i flera storstäder som håller dieselbilarna borta och att flera tillverkare valt att sluta utveckla nya dieselmotorer.

 

LÄS MER: 10 tips – så gör du ditt livs bästa bilaffär 

 

"Finns fördelar med diesel"

I en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Blocket och i samarbete med Expressen Allt om Bilar svarar var fjärde bilägare att dieseldebatten påverkat deras val av bil. Tre fjärdedelar svarar att det inte gjort det.

– Frågan är delvis fel ställd då det mer handlar om valet av nästa bil. Debatten rasar som bäst och det kommer hela tiden mer fakta och mer information. Vi får också veta mer om till exempel biodiesel och HVO och om det kan vara en lösning för dieselmotorn. Jag tror att debatten om diesel påverkar så gott som alla bilköpare i dag och de kommande tre åren, säger Expressen Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren.

– Fossil diesel kommer att få det tufft framöver men hög beskattning och miljözoner. Sen får vi se hur de miljö- och hälsovänligare dieselalternativen verkligen ser ut. Många som ska förnya sina tjänstebilsavtal kommer att välja något annat än en dieselbil.

Men kan dieselbilarna ersättas rakt av?

– Många kan det men det finns förstås fördelar med diesel. Det är låga CO2-värden och det är bra och slitstarka motorer som fungerar och är nödvändiga i många fall. Men vi har haft en väldigt hög andel diesel i Europa i många år och vi kanske måste ner på säg tio procent dieselbilar i stället för 50-60 procent som det var i många år.