Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 22 aug 2018 10:52

Trumps nya hot: Höga tullar på alla bilar från EU

Trump kom med beskedet på ett 'campaign rally', ett slags val- eller kampanjmöte.

Trump kom med beskedet på ett 'campaign rally', ett slags val- eller kampanjmöte.

1/2

Foto: TYLER EVERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Volvo är ett av företagen som kan drabbas, till exempel med modellen XC60.

Volvo är ett av företagen som kan drabbas, till exempel med modellen XC60.

2/2

Foto: VOLVO

Turerna kring Trumps handelskrig och biltullar har varit många.

Bara dagar efter att handelsminister Wilbur Ross sagt att det krävs mer fakta innan något beslut tas gav president Donald Trump helt andra besked.

På ett kampanjmöte utlovade han en tull på 25 procent på alla bilar som importeras till USA från Europa, rapporterar CNBC.

Sedan han blev president har Donald Trump lagt fram flera förslag som fått protester från bilindustrin. Ett förslag om ett högre krav på hur stor andel av delar till bilarna som byggs i USA ska tillverkas i landet skapade klagomål hos bland annat Volvo. Men framför allt är det tullar, både mot Europa och mot Kina, som sätter käppar i hjulet får många biltillverkare.

Men det har visat sig att det inte är helt enkelt att införa tullar bara så där. I maj inleddes en statlig utredning kring om import av bilar är ett hot mot USA:s säkerhet. Och i veckan sa handelsminister Wilbur Ross i en intervju med Wall Street Journal att utredningen kommer att dra ut på tiden. 

 

 

Förhandlingar mellan USA och EU på väg

Bland annat uppgav han då att Trump lovat EU-kommisionens ordförande Jean-Claude Juncker att inte införa några biltullar förrän en större förhandling mellan USA och EU ägt rum. Ross sa också att genomgången av allt material som skickats in till utredningen från biltillverkare har varit svårare än han väntat sig.

Antingen har Trump inte lyssnat på sin handelsminister, eller så är hans uttalande nu att betrakta som en del av förhandlingarna. På ett kampanjmöte i Louisville i Kentucky sade han nämligen följande:

”Vi kommer att lägga 25 procents skatt på alla bilar som kommer till USA från EU”.

Vita huset ville inte svara på några frågor om uttalandet, rapporterar CNBC.

LÄS MER: Volvos ägare: Vi skadas av Trumps handelskrig