Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 16 mar 2018 12:31

Trumps ”bowlingskämt” förvånar japanska bilindustrin

1/3

Foto: MPNC

En av de amerikanska biltillverkarna som kämpar för bättre för att lyckas bättre i Japan är Chevrolet.

En av de amerikanska biltillverkarna som kämpar för bättre för att lyckas bättre i Japan är Chevrolet.

2/3

Foto: CHEVROLET

Ett bowlingklot. Används inte i japanska säkerhetstester av bilar.

Ett bowlingklot. Används inte i japanska säkerhetstester av bilar.

3/3

Donald Trump har gjort det igen – kritiserat Japan för att göra det extra svårt för amerikanska biltillverkare. Och den här gången tog han till bowling.

– De släpper ett bowlingklot från sex meter. Blir det en buckla i huven så underkänns bilen, sa den amerikanske presidenten enligt Washington Post.

Talespersoner för både den japanska regeringen och bilindustrin är minst sagt förvånade.

Det är ingen hemlighet att amerikanska billtillverkare haft svårt att ta sig in på den japanska bilmarknaden – och det är något som president Donald Trump haft en hel del att säga om. Nu har han återigen uttalat sig i frågan.

Vid en insamling i Missouri på onsdagen höll han ett tal där han anklagade Japan för att genomför orättvisa inspektioner av amerikanska bilar, för att på så sätt hålla dem borta från landet.

– Det kallas bowlingklottestet. Vet ni vad det är? Då släpper de ett bowlingklot från sex meter på bilhuven. Blir det en buckla i huven så underkänns bilen. Ock, gissa, det blev en liten buckla och då sa de ”nej, den här bilen är inte kvalificerad.” Det är hemskt som vi behandlas. Det är hemskt, sa han enligt Washington Post.

LÄS ÄVEN: Malmström om Trump – vi ska stå upp mot mobbare 

Japansk förvåning över Trumps bowlingprat

Uttalandet har förstås nått till japanska mark och där är förvåningen stor. En talesperson för det japanska departement som har hand om infrastruktur och transporter kallar Trumps kommentar för ”ett missförstånd”, eftersom sådana tester aldrig genomförts.

Talespersonen funderar om den amerikanske presidenten kanske syftar på ett test med ett sfäriskt objekt, som ska likna ett människohuvud, används. Men det används för att testa skador på gångtrafikanter, inte bilar.

– Vi har inte hårdare inspektioner än andra länder.

Vita Husets pressekreterare Sarah Sanders har i efterhand förklarat Trumps uttalande om bowling som ett ”skämt om just det testet”.

– Men det illustrerar de kreativa sätt som vissa länder försöker hålla borta amerikanska varor från sina marknader, säger hon till CNN.

LÄS ÄVEN: Elon Musk vill ha hjälp av Trump i kampen mot Kina 

”Japanska bilkunder är noggranna”

Hondas talesperson Hajime Kaneko håller inte med:

– Jag har aldrig hört om ett sådant test. Om vi skulle göra på det sättet tror jag att våra egna bilar också skulle få bucklor, säger han med ett skratt.

– Personligen tror jag att bilkunder i Japan är mer försiktiga när det gäller kvaliteten på sina bilar än kunder i andra länder. De kollar till och med noggrant efter ojämn färg på lacken eller andra små, felaktigheter – och kanske har det lett till bilden av att japanska inspektioner är orättvist strikta.