Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 jan 2019 11:58

Trendbrottet: Nu överger svenskarna dieseln

Dieselbilarna har dominerat i Sverige under nästan ett decennium. 

Men det blev det ändring på 2018 – då fler återigen började välja bensin. 

Det sker efter ett år präglat av tuff beskattning av törstiga bilar, höga dieselpriser och klartecken för miljözoner. 

Förra året registrerades det 353 666 nya bilar i Sverige. 

I statistiken från branschorganisationen Bil Sweden framgår det att 2018 var ett ryckigt år i bilbranschen. Orsaken var den nya fordonsskatten – som tryckte upp försäljningen under första halvåret och fick den att störtdyka under andra halvåret. Det blev dyrare att köpa en törstig bil, samtidigt som bidraget på upp till 60 000 fick andelen elbilar att nästan fördubblas. 

Men det kanske mest uppseendeväckande faktumet var att bensinbilarna för första gången sedan 2008 år sålde mer än dieselbilarna. 

LÄS MER: 10 saker du måste tänker på när du skaffar bil 2019 

Debatt om miljözoner och hälsorisker

Dieselfordonen blev populärare än bensinalternativen för första gången 2009. Därefter har andelen under vissa år varit så hög som 70 procent av alla sålda bilar. Men efter den uppmärksammade dieselskandalen 2015 – med efterföljande debatt om hälsorisker och införandet av miljözoner – har försäljningen gradvis minskat. 

2018 hände det till slut. Då såldes det 133 900 dieselbilar och 165 960 bensinbilar. 

Bil Sweden menar att utvecklingen bland annat beror på att utbudet av elbilar, elbilar och elhybrider ökat. Det stämmer till viss del, men den kategorin av fordon står fortfarande för en relativt liten del av den totala mängden sålda bilar. Därför handlar det i större grad om en förflyttning från diesel till bensin. 

Förutom fordonsskatt som straffar törstiga fordon, diskussioner om utsläpp av farliga kväveoxider och att regeringen givit kommuner grönt ljus för miljözoner kan även det högre dieselpriset ha inverkat på svenskarnas köpbeteende. Under delar av året var drivmedlet mer än en krona dyrare än bensinen.

LÄS MER: 30 populära suvar med dyra fel