Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 19 nov 2019 07:00

Transportstyrelsen: Ingen ökad förväxling av O och 0

Transportstyrelsen håller inte med om att bokstaven O och siffran 0 skulle vara lika på de nya nummerskyltarna.

Transportstyrelsen håller inte med om att bokstaven O och siffran 0 skulle vara lika på de nya nummerskyltarna.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Risken för att bokstaven O och siffran 0 ska blandas ihop ökade markant när ett nytt format för nummerskyltar infördes tidigare i år.

Det menar kritiker, men Transportstyrelsen håller inte med. ”O och 0 inte lika som bär”, säger de.

Avgör själv här!

I början på 2019 infördes ett nytt format för svenska registreringsskyltar. Det sista av sex tecken kan numera, till skillnad från tidigare, bestå av antingen en siffra eller en bokstav.

Detta för att registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har varit på väg att ta slut.

Kritikerna menar att risken för förväxling av O och 0 har ökat. Transportstyrelsen argumenterar nu emot och menar att ”O och 0 inte lika som bär”.

– Vi har fått flera frågor om just detta med bokstaven O och siffran 0 och hur man ska kunna skilja dem åt, Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

Ser du någon skillnad? Till vänster, bokstaven O. Till höger, siffran 0.

Foto: Transportstyrelsen

Unikt typsnitt sedan 2014

Under åren 2002-2013 tillverkades nämligen registreringsskyltar med ett typsnitt som inte gjorde skillnad på O och 0, vilket Transportstyrelsen tror är anledningen till att diskussionen om förväxling blossat upp. 

Men sedan 2014 används ett unikt typsnitt där O och 0 ser olika ut.

– Vi har dessutom valt att inte använda bokstaven O på den sjätte positionen i registreringsnumret just för att minimera risken för förväxling, säger Christofer Kärrdahl.

I dagens typsnitt har även andra tecken så som D, G, 3 och 6 anpassats för enklare avläsning.

Se skillnad på ny och gammal skylt

Hur vem man då om det är en bil med en ny eller gammal skylt som susar förbi på vägen? Genom att titta på mellanrummen på skylten, säger Christofer Kärrdahl.

– Om skylten har ett mellanrum där det tidigare satt ett kontrollmärke har skylten det gamla typsnittet. Då är alltid tecknet till vänster om mellanrummet bokstaven O och till höger om mellanrummet siffran 0. Skyltar utan plats för kontrollmärket är från 2014 och på de skyltarna skiljer sig bokstaven O och siffran 0 från varann.

Lätt som en plätt! Eller vad säger du?

En av de nya nummerplåtarna, med en bokstav som sista tecken, och utan det mellanrum mellan tredje och fjärde tecknet som karakteriserar äldre skyltar.

Foto: TRANSPORTSTYRELSEN