Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Transportstyrelsen: Här är reglerna som gäller för elcykel

Allt fler köper elcykel. 

Men när floran av modeller blir rikare är det också svårare att hålla reda på vilka av dem som får köras utan förarbevis. 

– Det är motorstyrkan som avgör skillnaden mellan elcykel och moped, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Elcykeln blev årets julklapp. Den omfattas även av regeringens elfordonsbidrag, vilket innebär att nya ägare kan få ett bidrag på en fjärdedel av priset upp till 10 000 kronor. 

Det har fått intresset att skjuta i höjden. Men det är inte alla tvåhjulingar som klassas som cyklar. Därför går Transportstyrelsen nu ut och förtydligar vad som gäller: 

– Det är motorstyrkan som avgör skillnaden mellan elcykel och moped. Ju högre motoreffekt desto snabbare går cykeln. Det kan verka lockande, men en elcykel får inte vara hur snabb som helst, säger Hans Norén i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Körde trimmad elcykel i 100 km/h – greps av polis 

Motorstyrkan avgör

För att klassas som elcykel får motorstyrkan vara max 250 watt, med en motor som endast förstärker kraften från tramporna. Den får dessutom bara hjälpa till upp till en hastighet av 25 kilometer i timmen. 

Det är dessa fordon som omfattas av regeringens cykelpremie, ett bidrag som man söker via Naturvårdsverkets hemsida. Det finns modeller med större motorer, men i lagens mening är de inte klassade som elcyklar. Den som vill ha bidrag för en sådan får i stället söka inom mopedkategorin. 

LÄS MER: "Elcykeln har blivit ett nytt trafikmonster" 

Inget hjälmkrav

En moped klass II kan likna en vanlig elcykel, med skillnaden att motorn kan vara starkare och att det inte finns något krav på att trampa för att den ska ge kraft. Moped klass I är starkast och kan gå upp till 45 kilometer i timmen. Den måste dessutom registreras och ha försäkring. 

Ytterligare en skillnad är hjälmkravet. Den som åker elcykel måste inte ha hjälm på sig, även om det är att rekommendera. 

Bidrag för elcykel och laddstolpe

· Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år för att subventionera köp av elcykel.


· Privatpersoner kan få 25 procent, upp till 10 000 kronor, tillbaka vid köp av ny elcykel.


· Premien avser köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel, samt ett antal fordon som används av personer med fysisk funktionsnedsättning, men inte ståhjulingar som Segway, elsparkcykel eller hoverboard.


· Bidraget betalas ut retroaktivt för cyklar köpta från och med den 20 september förra året.


· För laddstolpar har regeringen avsatt 90 miljoner kronor per år i tre år.

Privatpersoner kan få upp till halva beloppet tillbaka på priset för material och anläggning av laddstolpe. Maxbeloppet är på 10 000 kronor.


Källa: Naturvårdsverket

Annons:
Annons: