Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 1 aug 2018 12:21

Topp 10: Här är bilarna flest svenskar köper

Volkswagen Golf petar ner Volvo S/V90 från försäljningstoppen.

Volkswagen Golf petar ner Volvo S/V90 från försäljningstoppen.

1/2

Foto: Volkswagen

Försäljningen av nya bilar störtdök i juli.

Försäljningen av nya bilar störtdök i juli.

2/2

Foto: Bil Sweden

Flera av de populäraste modellerna blev betydligt dyrare med regeringens nya fordonsskatt.

Nu störtdyker försäljningen. Samtidigt petar småbilarna för första gången på länge ner Volvos rymliga familjefavoriter från toppen. 

Den 1 juli trädde regeringens nya fordonsskatt, det så kallade bonus-malus-systemet, i kraft. 

Hädanefter får alla nyregistrerade personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar skatt baserad på det deklarerade utsläppet. Det innebär att törstigare fordon får en förhöjd kostnad de tre första åren, medan snålare sådana belönas med en bonus på upp till 60 000 kronor.

Som en effekt av det är många av de bensin- och dieselmodeller som dominerat den svenska försäljningstoppen nu betydligt dyrare att äga. Och inte oväntat rusade de svenska kunderna till bilhallarna innan reglerna trädde i kraft. I juni registrerades fler bilar än någonsin tidigare. 

Men efter toppnoteringen minskar nu försäljningen drastiskt, även jämfört med förra årets julimånad. 

– De kraftiga upp- och nedgångarna av nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar i juni och juli beror på att många ville ta sina nya fordon i trafik före 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten som bonus-malus-systemet innebär, fortsätter Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

LÄS MER: Bilförsäljningen slår rekord – rusning innan nya skatten 

Registreringarna minskade drastiskt

Personbilsregistreringarna minskade med 49,4 procent och leveranserna av lätta lastbilar gick ner med 69,9 procent jämfört med förra årets julimånad.

Men tack vare den starka försäljningen tidigare under 2018 går det ändå bättre för de svenska bilhandlarna än i fjol. 

– Hittills i år har nyregistreringarna av personbilar ökat med 9,1 procent och lätta lastbilar har ökat med 36,5 procent. Uppgången baseras på att svensk ekonomi är stark och räntorna fortsatt låga, säger Mattias Bergman.

LÄS MER: Ministern om nya bilskatten: ”Även för de med små plånböcker” 

Småbilar och laddbara bilar allt populärare

En kategori av bilar som fått ett lyft tack vare den nya fordonsskatten är de laddbara fordonen. De ökade med hela 107 procent jämfört med förra årets julimånad. Att Kia Niro, Sveriges billigaste laddhybrid, nu är landets tredje mest sålda bil visar på en stor ändring i köpbeteende. 

Efter den nya skatten har också Volvos rymliga storsäljare S- och V90, som dominerat i stort sett sedan lanseringen, fått göra plats för Volkswagens mindre och snålare Golf.