Tjuvligornas nya mål – dyra gps-anläggningar

Tjuvligornas nya favoritmål – gps-anläggningar i grävmaskiner och traktorer.
Foto: Colourbox

Bildelar stjäls som aldrig förr av internationella tjuvligor och nu har de hittat ett nytt mål – extremt dyra gps-anläggningar från traktorer och grävmaskiner.

En enda anläggning kan kosta 400 000 kronor.

Allt om Bilar har berättat om de internationella tjuvligorna – ofta med säte i Kaunas i Litauen – som stjäl delar från BMW-bilar.

Nu berättar polisen om ett nytt fokus för ligorna: extremt dyra gps-anläggningar.

Under de senaste 17 dagarna har tio gps-anläggningar stulits från grävmaskiner och traktorer i Örebro och Värmland, uppger Örebro-polisen.

Det rör sig om anläggningar till ett värde av många miljoner kronor, eftersom var och en kostar någonstans mellan 100 000 och 300 000 kronor.

Vid ett tillfälle stals två anläggningar till ett gemensamt värde av 800 000 kronor.

LÄS MER: Här fångar Niklas Krämer en dieseltjuv – igen

Stölderna sker oftast när maskinerna lämnas obevakade vid vägbyggen och polisen uppger alltså att de troligtvis är kopplade till internationella brottsnätverk.

– Det är för jävligt och det ställer till med en massa trassel. Det tar tid att få fram nya delar och då blir man stående och det kostar pengar också. För att skydda sin utrustning måste man skruva bort GPS-tallriken varje kväll och försöka ställa undan maskinerna, säger Claes Johansson, entreprenör inom gräv i Hallsberg, till SVT

Dna-märkta delar ska avskräcka

Som Allt om Bilar berättat är ju annars dieselstölder mycket vanligt när det gäller grävmaskiner. Niklas Krämer på Ekerö fångade ju faktiskt dieseltjuvar vid två tillfällen.

I ett samarbete med BMW och försäkringsbolaget If försöker polisen att dna-märka bildelar för att skrämma bort tjuvar och även lättare kunna hitta ursprungsbilen om stöldgods påträffas. Det återstår att se om detsamma går att göra med stöldbegärliga gps-anläggningar.

Även Tyskland och Storbritannien har liknande problem med internationella stöldligor som fokuserar på bildelar och grävmaskiners gps-anläggningar.

LÄS ÄVEN: Stöldvåg drabbar BMW-ägare i storstan 

Annons:
Annons: