Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 sep 2018 11:52

Tjuvar utnyttjar den senaste biltekniken

BMW är en av alla tillverkare som använder ”nyckellöst system”.

BMW är en av alla tillverkare som använder ”nyckellöst system”.

1/2

Foto: BMW

Men den som isolerar sin nyckel i metall kan skynda sig.

Men den som isolerar sin nyckel i metall kan skynda sig.

2/2

Foto: BMW/Montage

Brottslingar utnyttjar den senaste tekniken som bilindustrin utvecklat för att göra livet lättare för bilägarna. Så kallade reläattacker mot nyckellösa bilar har ökat markant under 2018, enligt försäkringsbolaget If. 

Ett råd till bilägarna är att förvara nyckeln i en plåtburk i hallen.

Ägare till moderna bilar, åtminstone dyrare modeller, behöver inte röra bilnyckeln för att öppna dörrarna eller starta bilen. Trådlös teknik läser av att nyckeln finns i närheten och det är något som brottslingar utnyttjat i allt större utsträckning under 2018.

Det har varit känt en längre tid att störsändare använts vid stora parkeringsplatser, till exempel stormarknader, och när bilägaren tror sig låst bilen är den fortfarande öppen och tjuvar har kunnat länsa den på värdesaker.

LÄS MER: Därför ska du slå in din nyckel i aluminiumfolie 

”Flertal anmälningar i veckan”

Nästa steg i brottslingarnas teknikutveckling är användandet av reläsändare. Tjuvarna rör sig i bostadsområden där dyrare bilar står parkerade och om det ligger en modern bilnyckel i hallen, vilket det ofta gör, plockar sändaren upp den signalen och skickar den vidare till bilen som öppnas och kan startas.

”Förra året fick vi nästan inga anmälningar om dessa så kallade reläattacker, men i år är läget ett helt annat. Sedan vårvintern har vi tagit emot ett flertal anmälningar i veckan”, säger Josefin Hamilton, ansvarig för det skadeförebyggande arbetet på If i ett pressmeddelande.

Enligt If har dock ”vanliga” bilstölder och reservdelsstölder minskat under 2018 jämfört med de två föregående åren.

LÄS MER: Här är de 12 bästa stora suvarna 

Skydda dig med metall

Den tyska branschorganisationen ADAC har tidigare testat tjuvarnas metod på 22 bilodeller från ett dussintals tillverkare. 

Resultatet? 

Alla gick att låsa upp och köra i väg. 

Men det finns ett enkelt knep för att stätta stopp för tjuvarna. Den som slår in nyckeln i aluminiumfolie skapar vad som brukar kallas ”Faradays bur”, det vill säga ett område som skärmar av elektriska fält. Då kan de inte komma åt signalen. 

Ett annat sätt kan vara att förvara nyckeln i en tät metallbox hemma. Många har den liggande i fickor på plagg som hänger nära ytterdörren, vilket gör det extra lätt för tjuvarna att fånga upp signalen.