Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 aug 2019 07:00

Test visar: Det går att stjäla ny bil på endast 10 sekunder

Foto: WHAT CAR?

Nyckellösa bilar kan verka idiotsäkra ur stöldrisk-synvinkeln. Men tester som brittiska What Car? har gjort visar på det motsatta. Två specialister fick i uppgift att ta sig in i ett antal bilar och köra i väg utan att skada dem. Det gick på vissa fordon att göra på ynka 10 sekunder. 

Tio sekunder. Så kort tid kan det ta att stjäla en modern bil. Brittiska What Car? har en lång tradition av att testa bilars stöldskydd (1998 i samarbetet med oss på Teknikens Värld) och i sitt senaste test fokuserar de på sju bilar i olika klasser. Man synar säkerheten rörande nyckellösa system då många stölder i dag sker genom att kapa signalen mellan nyckel och bil.

Biltillverkare har olika system som ska förhindra detta. Audi, BMW, Ford och Mercedes har en teknik som känner av huruvida nyckeln är i rörelse när bilen låses upp medan Jaguar Land Rover har ett brett spektra av signaler som ska försvåra kapning. De nyckellösa systemen omfattar även start av bilens motor med en knapptryckning varför stöldtiden kortas än mer när tjuven väl kapat signalen. Flyter stölden på kan en bil med nyckellöst system kapas upp till 90 procent snabbare än en bil med traditionell nyckelteknik, enligt What Car?.

LÄS MER: Flygande bilar är nära – tack vare ny teknik

Hade utrustning för att kapa signaler

Nedan ser du resultatet av testet med det nyckellösa systemet påslaget respektive avstängt (detta kan i vissa fall göras manuellt). Noterbart är att DS system bara kan deaktiveras hos en återförsäljare samt att Land Rover Discovery Sport från 2018 inte har tidigare nämnda vidd av signaler.

”Tjuvarna” utgjordes av två specialister som fick i uppdrag att ta sig in i bilarna utan att skada dessa. Till sin hjälp hade de utrustning för att kapa signaler, få upp låsen samt koppla upp sig mot bilarnas datorer.