Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Test: Nya Gran Turismo Sport är sensationellt bra

Foto: Playstation
Foto: Playstation
Foto: Playstation
Foto: Playstation
Foto: Playstation

Här kör jag en racepreparerad Audi R8 på Nürburgring.

Det känns i magen.

Tack vare VR-tekniken är det som att jag verkligen kör bilen på racerbanan.

https://www.youtube.com/watch?v=S5Oq_33exxE

Nya Gran Turismo Sport har premiär inom kort. Men en del av spelet låstes upp för de som ville få ett litet smakprov av spelet hos Playstations pr-byrå i Stockholm, en förhandstitt på en liten del av det som ska bli Gran Turismo Sport. Och det var förstås en inbjudan som inte gick att tacka nej till. Där finns två PS4 Pro med racerstolar, varav en med VR-glsögon.

Den delen av spelet som låsts upp är det där jag kan köra olika race mot motståndare. Jag väljer svårighetsgrad och nytt för Gran Turismo är att jag kan välja hur duktiga mina motståndare ska vara i racet.

SE MER: Gilla Allt om bilar på Instagram så ser du en film på när jag kör 

"Wow, vilken upplevelse"

Jag börjar på låg nivå med automatlåda, förarassistanssystem och nybörjare vid sidan om mig. Det är kul, jag är snabbt uppe i täten från sista startposition, av 24, och det känns i ratten att Gran Turismo utvecklat sin så kallade force feedback. Ratten kommer från Thrustmaster. Jag vinner efter att ha varit i ledning under halva varvet. Framför allt hjälper små ballonger mig att hålla rätt linje och bilen bromsar på egen hand.

Nästa steg är att möta mellanbra motstånd och helt utan hjälpmedel. Nu blir det svårare men inte för svårt. Det är ännu roligare. Jag snurrar ett par gånger – Nürburgring är svår eftersom det är smalt och vi bromsar ofta från hög fart – men kör i mål i mitten av fältet. Det här känns som körläget jag helst skulle använda.

Vid grannstolen finns VR-glasögon med hörlurar. Jag måste förstås prova. Och wow! Vilken känsla, vilken upplevelse.

LÄS MER: Duellen: Gamers mot racerförare i Driveclub

Så nära man kommer riktig racing

Nu blir kraften i ratten ännu mer påtaglig och jag känner verkligen av alla kantstenar. Bilen kränger och jag känner till och med de långa, sköna svackorna och fartkänslan på raksträckan är oerhört påtaglig. Det här är inte som att köra racerbil på riktigt men så nära det går att komma med teknikens hjälp.

Gran Turismo Sport handlar om så mycket mer än bara raceläget men jämfört med GT6 tycker jag att spelet tagit ett stort, stort kliv. Nu hoppas jag att även menysystemet och bilhanteringen blivit lika mycket bättre.

Tomten har i alla fall fått notera ett par väldigt tydliga önskningar: spelratt, VR-glasögon och nya Gran Turismo Sport. Racerstolen har jag redan.

Annons:
Annons: