ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter
Publicerad 7 jun 2017 16.55

Teslas nya besked om produktionen av Model 3

Redan i mars förra året presenterades nya Tesla Model 3 men det är först i höst som produktionen inleds på allvar.

Redan i mars förra året presenterades nya Tesla Model 3 men det är först i höst som produktionen inleds på allvar.

Foto: JUSTIN PRICHARD / AP

Teslas Model 3 är bilen som ska göra Tesla till en stor biltillverkare.

Men för att få fart på produktionen har Elon Musk tvingats minska antalet valmöjligheter för de bilägare som redan lagt en handpenning på sin bil.

Personalisering är en stor trend i bilbranschen. Bland annat satsade Nissan stora resurser på att låta köparna till nya småbilen Micra få designa en rad olika saker på bilen.

När Ford i sommar visar sin nya Fiesta kommer marknadsföringen att fokusera på att bilen kan anpassas exakt till kundens önskemål.

Men för att få fart på tillverkningen har Tesla tvingats göra tvärtom med sin billigaste bil, Model 3.

När Tesla visade Model 3 förra våren rusade bilköparna till för att få lägga handpenning på en ny bil. Ett par hundra tusen personer betalade 1 000 dollar för att få skriva på ett köpekontrakt. Tesla Model 3 har därmed kallats bilvärldens allra största crowd-funding-projekt alla kategorier.

LÄS MER: Första bilderna på Tesla Model Y 

Nu, i sommar, ska de första som köpte bilen börja konfigurera den. Men det kommer att bli en snabb process. Enligt Elon Musk kommer valet att handla om storlek på hjul och färg. Det är allt. 

Tesla säljer Model S med flera olika batteristorlekar, olika tak, programvara och ljudsystem. Men Model 3 kommer till att börja med levereras med samma konfiguration.

Model 3 kommer till en början också att vara tvåhjulsdriven men redan i början av nästa år kan det finnas fyrhjulsdrift på den nya bilarna.

I USA ska en Tesla Model 3 kosta cirka 35 000 dollar men vi vet ännu inte vad priset blir i Sverige. Teslas konkurrent Opel Ampera-e väntas kosta strax över 400 000 kronor i Sverige.