Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 mar 2019 17:20

Tesla slutar med butiker – sänker priset på bilarna

1/2

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

2/2

Foto: MORGAN SETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tesla ska stänga nästan alla sina butiker och flytta hela säljprocessen till nätet. 

Det är en åtgärd som bolaget presenterar för att kunna sänka priserna.
Samtidigt meddelar grundaren Elon Musk att han nu infriar sitt löfte om att börja sälja den billigare versionen av nya Model 3. 

När Tesla utannonserade Model 3 väckte Elon Musk liv i drömmen om en elbil som inte kostar så mycket mer än sina fossildrivna motsvarigheter. En ”folkelbil”, om man så vill. 

Men när modellen rullade ur fabrikerna var det bara i ett betydligt dyrare utförande, med längre räckvidd, större motorer och fyrhjulsdrift. Priset blev således långt ifrån folkligt – i Sverige sattes instegspriset vid lanseringen till 625 480 kronor. 

Men när bolaget nu sparar in på sina butiksytor och flyttar hela försäljningen till nätet meddelar tesla att det är dags att släppa den billigare versionen av Model 3. I USA ska den som utlovat kosta 35 000 dollar, vilket inklusive svensk moms och importavgifter lär landa på runt 420 000 kronor. 

I Europa och i Asien väntas den lägre prissatta versionen bli tillgänglig om cirka sex månader. 

LÄS MER: Elon Musk visar upp sin mäktiga elbilsarmé 

Prissänkningar på Model S, Model X och Model 3

Enligt Tesla kommer avvecklandet av butikerna göra att bilarna i snitt får ett sex procent lägre pris. På den svenska sajten har Model 3 sänkts med drygt 25 000 kronor, medan toppversionerna av Model S och Model X blivit hundratusentals kronor billigare över en natt. 

Ändringen gör att potentiella kunder inte längre kommer att provköra bilarna. Däremot kommer den som köpt en att kunna lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka inom en vecka, under förutsättning att den inte gått längre än 160 mil. 

– Du kan köpa en Tesla, köra över hundra mil på en roadtrip över helgen med dina vänner, och sedan lämna tillbaka den utan att betala något, säger Elon Musk. 

LÄS MER: Polestar 2 – så blir den första elbilen från Volvo