Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 maj 2018 13:12

Tesla pausar tillverkningen av Model 3 – igen

Tesla Model 3

Tesla Model 3

1/2

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Teslas vd och grundare Elon Musk.

Teslas vd och grundare Elon Musk.

2/2

Foto: Epa / AAP

I slutet av maj pausas tillverkningen av Model 3 för tredje gången i år. Produktionen av elbilarna har inte kommit upp i kapacitet och motgångarna speglar sig i företagets värde på börsen.

Model 3 har förutspåtts bli den nya folk-elbilen som ska locka den stora massan att välja köra grönt. Men Tesla har haft stora problem med produktionen. I nuläget produceras 3 500 Model 3-bilar i veckan, något som är långt under de mål företaget satt upp. Målsättningen är att det i slutet av juni ska levereras 6 000 färdiga bilar i veckan, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Nu ska produktionen pausas under sex dagar för att få bort flaskhalsarna i produktionen och effektivisera det löpande bandet. 

För att lyckas med det ska produktionen av Model 3-bilar dels ske dygnet runt och i skift. Bolagets vd och grundare Elon Musk menar att de också förlitat sig alltför mycket på automatiseringen och att det är det som ställt till det när de trappat upp produktionen. 

Tesla har rasat på börsen

Att produktionen hackar speglar sig i börsvärdet. Sedan toppnoteringen förra året har en fjärdedel av företagets börsvärde försvunnit. Det nya stoppet i produktionen verkar oroa investerarna, tidigare i veckan rasade Tesla mer än 6 procent på endast två dagar när informationen om en ny paus nådde ut.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs spår att Tesla kan komma att behöva ytterligare 10 miljarder dollar i finansiering innan 2020, rapporterar Bloomberg News

Enligt Elon Musk ska Tesla ändå kunna gå med vinst efter halvårsskiftet, men allt hänger på att de lyckas med effektiviseringen och uppnår målen kring Model 3.

Tidigare har han sagt att Tesla kommer att vara lönsamt redan det tredje kvartalet i år. 

https://twitter.com/elonmusk/status/984705630106673152