Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 jul 2018 09:52

Tesla misstänks för grovt fusk för att nå produktionsmål

Teslas vd Elon Musk är, återigen, i blåsväder.

Teslas vd Elon Musk är, återigen, i blåsväder.

1/2

Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Tesla Model 3 har börjat levereras i Nordamerika. Resten av världen får vänta.

Tesla Model 3 har börjat levereras i Nordamerika. Resten av världen får vänta.

2/2

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Teslas vd Elon Musk beordrade sina fabriksarbetare att inte göra viktiga bromstester av Model 3, rapporterar affärstidningen Business Insider

Detta för att nå ett högt satt och prestigefullt produktionsmål på 5 000 Model 3 i veckan.

Misstankarna om fusk kommer bara dagar efter nyheten om att Tesla till slut nått produktionsmålen i sin fabrik i Fremont i Kalifornien i USA. Målet att producera 5000 Model 3 i veckan är satt av Elon Musk och anses av Tesla själva vara ett bevis för att företagets fabrik klarar av att massproducera bilen.

”Jag tror att vi precis blev ett riktigt bilföretag”, skrev Elon Musk i ett internt mail som Bloomberg tagit del av. Tillsammans med produktionen av de andra modellerna, Model S och Model X, producerade fabriken 7000 bilar på en vecka.

Frågan är nu om Tesla tagit några genvägar för att nå målet. Enligt ett internt mejl som Business Insider tagit del av har Elon Musk uppmanat ingenjörerna på fabriken att inte genomföra de vanliga broms- och rulltesterna som alla bilar brukar gå igenom.

LÄS MER: Tesla når produktionsmål: ”Blivit ett riktigt bilföretag”

Bromstesterna är standard i bilindustrin

Enligt experter med insyn i bilindustrin rör det sig om helt vanliga bromstester som är en viktig del av biltillverkningsprocessen. De görs för att se till att hjulen sitter rätt och att bromsarna fungerar.

– Om du bara struntar i att göra testet kan det leda till stora kvalitetsproblem för kunderna. Alla fabriker gör testerna, det är en del av att bygga en bil, säger bilindustriexperten Ron Harbour till Business Insider.

Tesla själva menar att det rör sig om ett missförstånd. De medger att de inte gör några klassiska tester i maskin, i stället broms-, vibrations-, och ljudtestas alla Model 3 i verklig körning på en testbana.

”Vi optimerar produktionslinjen och har därför tagit bort ett test som var duplikativt. Varje Model 3 körs på vår testbana vilket låter oss testa varje bil vid högre hastigheter samtidigt som vi testar ljud och vibrationer samt extra styrningstester som inte kan göras i maskinen. Alla bilar testas innan de lämnar fabriken” skriver Tesla i ett uttalande.

– Alla bilar genomgår rigorösa kvalitetstest, vi kör varje Model 3 för att försäkra oss om att bromsarna fungerar. Det finns inga undantag, säger Teslas talesperson Dave Arnold till Business Insider. 

Samtidigt vägrar han svara på frågan om Musk gett någon order om att sluta testa bilarna för att nå målet.

Enligt Dagens Industri föll Teslas aktie med 7,2 procent under tisdagen som en följd av nyheten om fusket.

LÄS MER: Tesla ber sina köande kunder om mer pengar