Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 jun 2018 11:10

Tesla ber sina köande kunder om mer pengar

Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Tesla brottas med produktionsproblem och fabriken i Fremont, Kalifornien, väntas inte nå målsättningen på 5 000 bilar per vecka före halvåret är slut.

Ändå vill Elon Musk att de som beställt en Model 3 ska betala ytterligare 2 500 dollar.

När Tesla presenterade sin nya bilmodell Model 3 våren 2016 stod köparna på kö för att teckna en order. Tesla fick närmare 400 000 beställningar i något som beskrivits som en unik billansering. Flera andra tillverkare har tagit efter Teslas metod med förhandsbeställningar och handpenning.

Tesla har slutat att berätta hur många personer som faktiskt står kvar i kön för en Model 3 men har i veckan bett kunder i USA och Kanada att bekräfta sitt bilköp.

I samband med bekräftelsen måste köparen betala ytterligare 2 500 dollar, förutom de 1 000 dollar de betalade vid förhandsbeställningen.

LÄS MER: Så glad kan du bli i en Tesla 

Model 3 är en "billigare" bil

Om 100 000 av de som står i kö för en Model 3 betalar betyder det välbehövda 2,5 miljarder kronor in på Teslas konto. Pengarna behövs för att Tesla ska kunna redovisa ett bra resultat för första halvåret 2018.

Model 3 lanserades som den "billiga" elbilen med ett instegspris på 35 000 dollar. Men de bilar som byggs och säljs är dyrare varianter. Kunderna kan i dag välja på en Model 3 med lång räckvidd och med eller utan fyrhjulsdrift samt en prestandaversion.

Basmodellen med det billigare batteriet går fortfarande inte att beställa. De kunder som tecknat en order på en Model 3 för 35 000 dollar kan välja en annan modell, stå kvar i kön eller beställa en dyrare bil.

Fabriken i Fremont går för högtryck men väntas ändå inte nå upp till produktionsmålet på 5 000 bilar per vecka. Elon Musk har försökt att bygga en ny produktionslinje i ett stort tält vid fabriken.

LÄS MER: Stjärnan filmar när Teslan börjar att brinna