Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 jul 2018 10:30

Tesla ber leverantörer om att få pengar tillbaka

Här i Teslas fabrik i Kalifornien byggs 5 000 exemplar av Model 3 i veckan. Mest av robotar, men fabriken har samtidigt 10 000 anställda.

Här i Teslas fabrik i Kalifornien byggs 5 000 exemplar av Model 3 i veckan. Mest av robotar, men fabriken har samtidigt 10 000 anställda.

1/3

Foto: LEA SUZUKI

Tesla Model 3.

Tesla Model 3.

2/3

Foto: DAVID ZALUBOWSKI

Elon Musk, Teslas vd och grundare.

Elon Musk, Teslas vd och grundare.

3/3

Foto: KIICHIRO SATO

Nu ifrågasätts återigen Tesla när Wall Street Journal avslöjat att elbilstillverkaren bett leverantörer om att få tillbaka pengar – för att kunna visa upp vinstsiffror.

Tesla dementerar att det finns likviditetsproblem och säger att det här är ett vanligt tillvägagångssätt.

Det har stormat kring Tesla sedan starten - att som elbilstillverkare ta sig an de stora ”fossila” bijättarna och samtidigt leverera fina, ekonomiska siffror måste minst sagt ha varit en utmaning.

Med jämna mellanrum har det dykt upp frågetecken kring företagets möjligheter att gå med vinst – och nu har det hänt igen.

Enligt Wall Strett Journal har Tesla skickat en förfrågan till flera av sina leverantörer att de vill ha en del av sina tidigare spenderade pengar tillbaka, räknat från 2016. Anledningen är att Tesla vill ha hjälp att gå med vinst.

Allt om Bilar skrev i början av 2018 om att Tesla redovisade sin sämsta kvartalsrapport så när det här meddelandet om att få pengar tillbaka – från leverantörer som nödvändigtvis inte heller har det så bra just nu – ställs frågor kring företagets likviditet.

LÄS ÄVEN: 10 bästa elbilarna just nu – laddade och klara 

Enligt Tesla är detta ett vanligt tillvägagångssätt 

– Det är skrattretande och visar hur desperata Tesla är just nu. De är oroliga för sin lönsamhet men de bryr sig inte om deras leverantörers lönsamhet, säger en tillverkningskonsult i bilbranschen, Dennis Virag, till Wall Street Journal.

Men Tesla dementerar uppgifterna, enligt Financial Times, om att pengar skulle ha begärts tillbaka för att nå lönsamhet. Elbilstillverkarens talesperson säger att det handlar om ett vanligt tillvägagångssätt och att det bara är 10 leverantörer som fått meddelandet.

Teslas vd Elon Musk har tidigare mejlat sina anställda följande kommentar:

– Det som driver oss är vårt uppdrag att påskynda världens övergång till hållbar, ren energi, men vi kommer aldrig att uppnå det om vi inte så småningom visar att vi kan vara hållbart lönsamma. Det är en giltig och rättvis kritik av Teslas historia så här långt.

När uppgifterna om det utskickade meddelandet blev kända sjönk Teslas aktie på börsen med 6,6 procent – men lyfte en aning senare och låg vid 21.40 på måndagskvällen -3,8 procent, enligt Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: Tesla når produktionsmålen – 5 000 Model 3 i veckan