Tesla är nu värt mer än Ford och GM tillsammans

Det ser ljust ut för Teslas börsvärde – nu räknas bolaget vara större än Ford och Generals Motors tillsammans.
Foto: NEWSCOM
Elon Musk firar den första Tesla Model 3 som byggts i fanriken i Shanghai. Hans sidekicks på scenen är nyblivna ägare av Model 3.
Foto: DING TING

Har du köpt Tesla-aktier de senaste månaderna finns det anledning att le. Företagets aktie har nämligen ökat rejält. 

Faktum är att Teslas totala börsvärde nu överstiger värdet för två andra amerikanska biltillverkare, General Motors och Ford, tillsammans.

492 dollar och 14 cent. Det var Tesla-aktiens värde på Nasdaq-börsens stängning i går onsdag. När dagens börshandel inleddes ökade aktien till ännu högre nivåer. Tidigt i morse nåddes rekordhöga 497,55 dollar, därefter har den mattats av något och vänt nedåt och ligger i skrivande stund på 482,90 dollar. 

Det kan jämföras med 178,97 dollar den 3 juni i fjol och 354,83 dollar den 21 november, dagens innan pickupen Tesla Cybertruck presenterades. Efter presentationen dök den direkt och låg som lägst på 328,92 dollar, men började återigen klättra uppåt vid inledningen av december månad.

Företaget Teslas börsvärde uppgår nu till hisnande 88 miljarder dollar vilket motsvarar knappt 832 miljarder kronor. 

Tesla större än Ford och GM tillsammans

General Motors (GM) börsvärde uppgår till 49 miljarder dollar (463 mdkr) och Ford ligger på 37 miljarder dollar (350 mdkr). Tillsammans är de båda giganterna från Detroit alltså, sett till börsvärdet, mindre värda än Tesla. 813 miljarder kronor jämfört med 832 miljarder kronor.

Tesla, som är verksamma med mycket annat än enbart elbilar, har ett framgångsrikt år bakom sig efter att ha upplevt diverse strul under en längre tid. Produktionen har kommit i gång på allvar (i fjol levererades 367 500 Tesla-bilar, betydligt fler än de 245 240 som levererades 2018), finanserna har börjat ordna upp sig, nya fabriker har kommit i gång eller är under uppförande.

Än så länge rör inte Tesla på Volkswagen vars börsvärde är 90,2 miljarder dollar, motsvarande 853 miljarder kronor. Men fortsätter Tesla-aktien i samma stil som de senaste veckorna är Volkswagen sannolikt omsprungna, i alla fall på denna punkt.

Annons:
Annons: