Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 mar 2018 14:19

Svenske Mercedes-chefen välkomnar Geely som ägare

Ola Källenius har varit utvecklingschef på Mercedes sedan 2017.

Ola Källenius har varit utvecklingschef på Mercedes sedan 2017.

GENÈVE. Han är Mercedes utvecklingschef och den som skulle påverkas först om Mercedes och Volvo Cars skulle börja samarbeta under den gemensamme ägaren Li Shufu.

Men Ola Källenius vill inte spekulera i vad Geelys aktiepost i Daimler betyder på långsikt.

Kinesiska Geely och dess grundare Li Shufus intåg i bilkoncernen Daimler – med bilmärken som Mercedes och Smart – har skapat frågetecken och oro.

Vad vill egentligen Li Shufu med strategin att stå som ägare till Volvo Cars och ett helt eget bilimperium samtidigt som han är största enskilda aktieägare i konkurrenten Daimler?

Volvos vd Håkan Samuelsson gjorde i en intervju med Dagens Industri nyligen klart att ett eventuellt samarbete mellan Volvo Cars och Mercedes måste vara en fråga för de två företagens ledning och bara vara aktuellt om båda kan tjäna på det.

LÄS MER: Volvo-ägaren Geely investerar i Mercedes 

Mercedes satsar på EQ

På den andra sidan sitter svensken Ola Källenius. Han är utvecklingschef för Mercedes och tippas av många ta över som vd för hela koncernen när Dieter Zetsche går i pension.

Men Ola Källenius svarar diplomatiskt på frågan om Li Shufus aktiepost.

– Vi ser fram emot att ha aktieägare som har ett långsiktigt engagemang men det är alldeles för tidigt att säga vad det här kan leda till.

Mercedes och Ola Källenius storsatsar på en ny serie elbilar, EQ, där den första bilen blir en mellanstor suv som ska stå klar under nästa år.

Den nya elbilsatsningen skulle må bra av en tydlig väg in i Kina som efter den kinesiska regeringens högt ställda målsättning för introduktion av elbilar ska ta stora kliv på kort tid. 

Lyckas Kina uppfylla sina mål blir landets elbilsförsäljning större än hela Tysklands totala bilförsäljning.

LÄS MER: Mercedes går mot trenden – stor satsning på diesel