Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 okt 2017 15:18

Svenska Koenigsegg slår nytt världsrekord

1/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

2/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

3/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

4/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

5/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

6/6

Foto: Koenigsegg Automotive AB

Koenigsegg har gjort flera kaxiga hälsningar till Bugatti sedan deras Chiron blev utsedd till världens snabbaste bil. 

Nu vet vi varför. 

I hemlighet har den svenska tillverkaren krossat rekordet. 

För drygt en månad sedan visade Bugatti stolt upp hur snabb den nya superbilen Chiron verkligen är. Med den före detta F1-föraren Pablo Montoya bakom ratten lyckades tillverkaren köra den från 0 till 400 kilometer i timmen och tillbaka till stillastående på 41,96 sekunder. 

Det blev ett nytt världsrekord. 

Men den senaste veckan har vi fått anledning att tvivla på att Chiron är snabbast i världen. Koenigsegg har lagt ut flera inlägg på sociala medier där de lite kryptiskt antyder att de är snabbare. 

Det skulle visa sig stämma. 

LÄS MER: Koenigseggs kaxiga svar till Bugatti 

Krossar Bugattis rekord

Under måndagen laddade Koenigsegg upp ett filmklipp av modellen Agera RS med texten: "Vacker höstdag... Långt flygfält... Hej då Bu...? Fortsättning följer...". 

Den svenska tillverkaren fortsatte sedan med en tydligare passning till Bugatti, där de laddade upp en bild på sin bil med texten "0-400-OMG". 

Nu tar Koenigsegg bladet från munnen och meddelar att man krossat det mindre än en månad gamla rekordet. På Youtube visar de hur fabriksföraren Niklas Lilja accelererar upp i 403 kilometer i timmen för att sedan bromsa in – allt på en tid av 36,44 sekunder. 

– Drömmar KAN bli verklighet. Historien om David och Goliath fortsätter att eka, säger grundaren Christian von Koenigsegg om sitt relativt lilla företag från Ängelholm, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Unika Koenigsegg-bilen "One of 1" till salu 

Extremt dyra bilar

Med ett pris på runt 20 miljoner kronor har Bugatti Chiron snabbt blivit miljardärernas favorit. 

Härom veckan visade fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo stolt upp att han blivit ägare ett ett av de 300 fordonen som hittills levererats. Under huven sitter en V16-motor med 1 500 hästkrafter skjuter i väg bilen från 0-100 kilometer i timmen på 2,4 sekunder. Det räckte för att göra den till världens snabbaste väglagliga bil under ett par veckor. 

Modellen i den andra ringhörnan – Koenigsegg Agera RS – ligger i ungefär samma prisklass beroende på hur de handbyggda monstren utrustas. Men med bara 25 tillverkade exemplar är den betydligt med sällsynt än konkurrenten. 

Fordonet som användes under rekordet tillhör en kund och ska nu skeppas till USA. Den är utrustad med samma V8-motor som sitter i Koenigseggs värstingmodell "One:1". Det innebär 1 360 hästkrafter och ett vridmoment på 1371 newtonmeter.