Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Eva-Stina gör rivig stuntkarriär i Hollywood

Under inspelningen av en musikvideo med världsartisten Fergie. Eva-Stina Hübinette agerar stand-in för stjärnan och kör Ferrarin i videon.
Foto: Privat
Här är Eva-Stina Hübinette i brun peruk under inspelningen av ”Charlies änglar”, där hon agerar stand-in för Naomi Scott. ”Elena” är skådespelarens kodnamn.
Foto: Privat
Här driftar Eva-Stina i deras modifierade Lamborghini Huracan. Drifting innebär att spinna bakhjulen i sidled.
Foto: Privat
Här är Eva-Stina Hübinette på Jurassic Park-premiären förra sommaren framför en Jeep.
Foto: Privat
Eva-Stina Hübinette berättar att kamerabilen ibland kör mindre än en meter ifrån henne. Här kör hon i en Jeep-reklam. – Vi kör i höga hastigheter och ibland även i formation med andra förare, säger hon.
Foto: Privat
Eva-Stina Hübinette rattar sin Lamborghini med ett fast grepp om den hydrauliska handbromsen.
Foto: Larry Chen
I en reklamfilm för Eon kör Eva-Stina Hübinette en blå Cobra All electric.
Foto: Privat
Här jagar hon i en Lamborghini Huracan Performante Spyder i en egenproducerad Lamborghini-film som kommer ut inom kort.
Foto: Privat
Brutalt.
Foto: Privat
Här är Eva-Stina Hübinette brud i en Jaguar E-Type i en Goodyear-reklam.
Foto: Privat
Av erfarenhet har Eva-Stina lärt sig vilka kameravinklar som önskas och vilka olika uttryck för ”tagning” de använder. – Det gäller att lyssna, vara fokuserad och även redo för misstag som föraren av kamerabilen eller han som sköter kameran kan göra, säger hon.
Foto: Privat
Deras egna Tesla P100D.
Foto: Privat
Eva-Stina bakom ratten i en Ford-reklam.
Foto: Privat
Eva-Stina Hübinette med en bröstmonterad kamera.
Foto: Privat
Eva-Stina Hübinette känner sig trygg bakom stuntratten.
Foto: Privat
”Husband & Wife stunt team” som paret kallas för i branschen, framför sin modifierade Lamborghini Huracan.
Foto: Privat.
1 / 17

Stuntföraren Eva-Stina Hübinette från Umeå lever sitt drömliv i Los Angeles. Hon har just spelat in en bilscen i den nyversionen av storfilmen ”Charlies änglar”, som släppte sin första trailer på torsdagen.

– Jag fick fem minuter i bilen innan tagningen och hann ställa in sätet, gasa och känna efter, säger hon.

Paret kallas för ”Husband & Wife stuntteam” – Eva-Stina och hennes man Samuel Hübinette, som flyttade till Los Angeles från Norrland i början av 2000-talet med den amerikanska drömmen i sikte.

– Jag körde runt i Umeå där man sladdade runt på övägarna hemma, men aldrig att jag som ung tjej drömde om att jobba i Hollywood som stuntförare, säger hon, och berättar att hon också kört mycket gokart under uppväxten.

– Där fick jag upp känslan av att åka snabbt och tyckte även om att titta på racing.

I filmen nedan kan du kika in i deras garage:

https://youtu.be/YVDoVdEIjKk

Eva-Stina flyttade till USA 2005. Då hade Samuel, som hon känt i många år, bott i Kalifornien i fyra år. Där hade han redan startat en driftingkarriär i Formula drift och även börjat bygga upp ett namn inom stuntvärlden.

För henne började det på en bana norr om Los Angeles.

– Vår plan var att bygga upp ryktet att jag kunde köra riktigt bra och på så sätt komma in i stuntvärlden.

”Jag vann mot killarna”

Det var också där hon och Samuel upptäckte att hon hade talang bakom ratten och att hon hade en naturlig känsla för vilken linje man skulle åka på banan för att snabbast komma runt.

– Det gick jättebra för mig. Jag vann mot killarna och jag fick mitt första reklamjobb 2008 för Chevrolet.

LÄS MER: Se galna skoterfärden uppför forsen (Teknikens Värld) 

Men karriären tog inte riktigt fart då. Det gjorde däremot familjelivet – stuntparet fick tre barn tätt efter varandra de följande åren.

– Det var en sådan välsignelse att bilda familj och en perfekt tajming, då vi verkligen ville ha barn.

De senaste tre åren har hon fullt ut kunnat satsa på sin karriär, som fick en rejäl ”jumpstart” när paret 2016 köpte en Lamborghini Huracan.

– Vi satte in en hydraulisk handbroms som gör att vi kunde drifta och sladda, och gjorde en egen video för att ”boosta” mitt rykte om att den här tjejen kan drifta skiten ur en Lamborghini. 

https://youtu.be/Qir7zVv2wfo

Hon berättar att filmen blev viral i sociala medier och har nu över 15 miljoner visningar, vilket gav henne många stora jobb.

– Lamborghinin har betalat av sig. I dag gör jag två till tre reklamfilmer i månaden och detta är mitt bästa år hittills. Samuel har haft mycket jobb länge och nu känns det så kul att det verkligen tagit fart för mig de senaste åren. Vi är väldigt efterfrågade båda två.

Rankar sig i topp två

Paret är med i ett stuntteam som heter L.A. Motorsports. Därifrån får de erbjudanden om jobb, men många uppdrag kommer också via de regissörer och producenter som de lärt känna. Hon rankar sig nu i topp 2 bland Hollywoods kvinnliga stuntförare. 

– Min specialitet är precisionskörning, drifta, sladda och dra handbromssladd. Jag ägnar mig inte åt att hoppa eller krascha bilar.

LÄS MER: Här är världens snabbaste gräsklippare (Teknikens Värld) 

Eva-Stina har nu varit stuntförare för i stort sett alla bilmärken. Hon säger att det är en lukrativ bransch där speciellt reklamfilmerna ger ordentligt klirr i kassan – detta då hon får betalt för varje gång filmen visas, vilket kan hända i flera år efteråt.

– Jag är väldigt lyckligt lottad och kan leva gott på det. Vi är också lediga väldigt mycket och trivs väldigt bra med det. Jag kan jobba tre dagar för att därefter vara ledig i en vecka.

De föredrar också just reklamfilmer framför Hollywood-filmer då det är snabba jobb, även om förstås en film väger tungt på cv:et.

– Samuel blev erbjuden ”Fast and Furious 9” som ska spelas in i Thailand i sex veckor, säger hon, och berättar att det var just i ”Tokyo Drift” i den filmserien som gjorde att hans stuntkarriär tog fart 2006. 

Men erbjudandet om nummer 9 tackade han nej till: 

– Han ville inte missa semestern med familjen, och han gör också hellre reklamfilmer.

LÄS MER: Samuel Hübinette spelar in film med Tom Cruise 

Charlies änglar startskottet

Samuel har nu många storfilmer bakom sig, bland annat ”Nightcrawler” och ”Knight and Day”. För Eva-Stina öppnar sig nu den världen med storfilmen Charlies änglar, som kommer ut i november. Den första trailern släpptes på torsdagskvällen:

https://youtu.be/RSUq4VfWfjE

I filmen agerar hon stand-in för en av Charlies änglar – skådespelaren Naomi Scott.

– Naomi är en riktigt trevlig tjej, säger hon.

Vad kan du avslöja om filmen?

– Det är en riktig girlpower-film där änglarna ska lära sig olika färdigheter inom olika områden. Regissören är förstås också en kvinna – Elizabeth Banks – som även har en liten roll i filmen. Men så mycket mer kan jag nog inte säga just nu.

Kvinnliga stuntförare heta

Fackförbundet för skådespelare (SAG) kräver att en kvinnlig huvudperson i en Hollywood-film eller reklam även ska ha en kvinnlig stuntförare.

– Det har kommit mer på tapeten att det ska vara kvinnor bakom ratten i filmer nu, vilket gör att det finns en hög efterfrågan.

Här är Eva-Stina Hübinette stand-in för världsartisten Fergie:

https://youtu.be/6X_C9E55CfM

På många jobb är både Samuel och Eva-Stina anställda och de ser det som en betald dejt när det sker. Det hände senast bara för en vecka sedan då hon gasade vilt på motorvägarna i södra Los Angeles i en av tre Dogde durangos i en reklamfilm. 

– Här var även Samuel en av stuntförarna och vi körde som dårar i downtown Los Angeles. Dodge behövde inte en tjej men tog mig ändå, vilket är kul! 

Hon är jämställd sina manliga kolleger och får exakt samma lön. Ändå händer det att hon kan möta skepsis när hon kommer på jobb bara för att hon är tjej.

 – Vissa förväntar sig inte att man ska kunna göra vissa saker med bilen. Då är det bara att motbevisa dem vilket jag tycker är kul. Det ger mig en kick och gör att jag gör ännu bättre ifrån mig. 

LÄS MER: Stuntförare gör världshopp med lastbil (Teknikens Värld) 

Det har hänt att folk har gjort ett misstag och kört in i kamerabilen, som ibland ligger på närmare avstånd än en meter i hög hastighet, berättar hon vidare.

– Ett fel och du kan få kameran genom vindrutan. Därför är det viktigt med ett samspel, man har hela tiden kontakt med kameramannen och regissören på walkie-talkies så att det inte ska gå fel. 

Blir du aldrig rädd?

 – Jag känner mig ofta nervös innan men det går över direkt jag sätter mig i bilen. Då försvinner det.

Med sig till racingen i USA tog hon det norrländska lugnet som Eva-Stina tycker platsar väl bakom ratten:

– Mentalt är det ett jobb med väldigt mycket press. Du är huvudpersonen och får inte misslyckas då det är mycket som står på spel. Det har kanske med det norrländska lugnet att göra. Jag stressar inte upp mig och det är vid stress man kan göra misstag. 

Blir det någonsin konkurrens mellan dig och Samuel?

 – Nej, inte när det kommer till jobb. Men vi är väldigt tävlingsinriktade privat. När vi kör gokart eller bil privat kan det absolut bli konkurrens. Vem hinner först hem? Det ligger lite i naturen.

Det här är Eva-Stina Hübinette

Ålder: 42 år

Född: Umeå

Bor: I Aliso Viejo, fem minuter från Laguna Beach och en timme söder om Los Angeles.

Familj: Maken Samuel Hübinette och barnen Stella, 8 år, Sydney, 7 år, och Sebastian, 5 år.

Semesterplaner: Familjen åker ofta till den lokala skidorten Mammoth och har även båt i Lake Havasu. Mexiko och Hawaii är också populära resmål, men aktuellt nu är att åka till Umeå. Därefter åker de ut på husbilssemester i Stockholmstrakten.

Jobb i urval: Stuntförare och stand-in i kommande Hollywood-filmen ”Charlies änglar”. Har också varit stand-in för världsartisten Fergie i musikvideon ”Life goes on”. Gjorde nyligen ett stunthopp (utan bil) på åtta meter från en klippa ner i iskallt vatten i en Toyota-reklam. Har också gjort reklamfilmer för Mercedes, Ford, Nissan, Alfa Romeo, Fiat, Dodge, Chevrolet, Hyundai, BMW, Mazda, Lincoln, Ram, GM, och Hondas amerikanska lyxbilsmärke Acura.

Bilarna som står i garaget

En BMW M3 2011 träningsstuntbil: ”Med en VF engineering supercharger har den 620 hästkrafter. Vi har installerat en hydraulisk handbroms som låser upp bakdäcken för drifting och handbromssladdar. Backar och tränar 180 graders vändningar.”

Dodge Ram 3509 pickup truck: ”Ett av mina favoritfordon! Jag kör den oftast till jobb i Los Angeles.”

Tesla model X P100D: ”Vår familjebil. Som är snabb till tusen.”

Lamborghini Huracan LP580-2: ”Bakhjusdriven som varit perfekt att drifta med. Vi installerade även här en VF engineering supercharger, så nu har den 820 hästkrafter. En hydraulisk handbroms har satts in, vilket är hjälpsamt i 360 graders drifting.”

Roligaste bilarna att köra hittills

Lamborghini: ”Fantastiskt kul att köra. Inte ofta man ser en supercar som driftas.”

Audi R8: Vi körde den för några år sedan uppe i norra Kalifornien. Den var fantastisk på bana.

Porsche GT3: ”Fantastisk körglädje.”

Nytt och spännande: ”Samuel driftar och testar nya Acura NSX supercar just nu i Boston. Det är ett exklusivt märke som inte nått Sverige men som är väldigt populärt här.”

Tesla vs Lamborghini enligt Eva-Stina

”Vi köpte Teslan för att se om vi kan drifta den. Den svarar på en gång när man trampar på gaspedalen och går upp till 100 kilometer i timmen på 2,8 sekunder. Teslan slår Lamborghinin i starten då den direkt kör i väg. Lamborghinin hamnar på efterkälken men den kommer ikapp och tar Teslan när den kommit upp i fart. Visst är det fantastiskt med elbilar – de har en cool teknologi och är miljövänliga, men – det är som en dator och det har vi haft problem med. Sedan är jag en motortjej och saknar ljudet.”

Eva-Stina listar vad som krävs som stuntförare i Los Angeles

En väldig talang och känsla för bilkörning.

Måste vara hungrig på att jobba.

Inte tacka nej då man kan tappa framtida jobb.

Måste vara flexibel - jobben kommer ofta i sista minuten (senaste jobbet ringde de kvällen innan).

Stresstålig.

Kontakter med producenter eller regissörer.

Vara med i fackförbundet SAG.

Annons:
Annons: