Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 aug 2018 10:37

Suzuki och Mazda erkänner fel med utsläppssiffror

Suzukis vd Toshihiro Suzuki på presskonferensen där han erkände fusket.

Suzukis vd Toshihiro Suzuki på presskonferensen där han erkände fusket.

1/2

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är oklart vilka modeller som omfattas. Här populära Suzuki Swift.

Det är oklart vilka modeller som omfattas. Här populära Suzuki Swift.

2/2

Foto: SUZUKI

Biltillverkarna Mazda och Suzuki samt motorcykeltillverkaren Yamaha har haft omfattande felaktigheter med utsläppssiffror för sina bilar och motorcyklar. 

Det uppgav ansvariga japanska myndigheter natten till torsdag svensk tid. 

Det är andra gången på kort tid som japanska bilföretag avslöjas med felaktiga utsläppssiffror.

Efter misstankar om felaktigheter i siffrorna uppmanade japanska myndigheter Mazda, Suzuki och Yamaha att själva undersöka saken och rapportera till myndigheterna. Suzuki visade att felaktigheterna omfattande nästan hälften av bilarna sedan 2012 medan det var betydligt mindre på Mazda och Yamaha.

– Det är ett stort fel att så många av våra bilar har behandlats på ett felaktigt sätt, och det tar vi allvarligt på. Vi har misslyckats med att utbilda vår personal på rätt sätt, men vi överväger inte att återkalla några bilar, säger Suzukis vd Toshihiro Suzuki till Nikkei Asian Review.

De japanska myndigheterna kommer att ändra sina förordningar för att tvinga biltillverkarna att dels spara testresultat under längre tid, och dels att vidta åtgärder för att förhindra att siffrorna ändras.

– Det är mycket beklagligt att hela situationen gör konsumenterna oroliga över kvalitén på bilarna, säger japans transportminister Keiichi Ishii till Nikkei Asian Review.

LÄS MER: Subaru utreder misstänkt fusk av bränsleförbrukning

Bilföretagen dalar på börsen efter avslöjandet om fusk

Efter avslöjandet har biltillverkarnas aktier dalat på börsen, Mazda med 1,8 procent, Suzuki med 5,2 procent och Yamaha med 4 procent.

Det är andra gången på kort tid som felaktiga utsläppssiffror avslöjas i Japan. Så sent som i juli erkände Nissan att siffrorna man uppgav inte stämde överens med vad bilarna faktiskt släppte ut. Även då var det japanska myndigheter som genomfört tester och därmed tvingat fram företagets erkännande.

Avslöjanden, som under förra året även omfattade Subaru, har visat att mixtrande med utsläppssiffror inte bara är något som europeiska biltillverkare har ägnat sig åt. Det har också varit ett hårt slag mot bilden av den japanska industrin som korrekt och effektiv.

LÄS MER: Misstänkt dieselfusk upptäckt hos Mercedes