Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 okt 2019 09:30

Superbilen ska slå hastighetsrekordet på land

Foto: SIMON GALLOWAY

Projektet Bloodhound räddades från ekonomiska problem för två år sedan, nu ska bilen sikta på att slå hastighetsrekordet på land. 

Först ska de testa i Sydafrika där delmålet är att nå över 500 mph (804,7 km/h). 

För en tid sedan skrev vi om ”Bloodhound” som siktade på att bli världens snabbaste bil. Dock har projektet haft ekonomiska problem och räddades från ekonomisk administration förra året av entreprenör som ändrade namnet på projektet till Bloodhound LSR (”Land Speed Record”, översatt ”hastighetsrekord på land”).

Teamet åker inom kort till den sydafrikanska öknen för att påbörja sina tester. Totalt planerar de genomföra 13 testkörningar och för försök ökar de hastigheten med 50 mph (80 km/h) med målet att nå över 500 mph (804,7 km/h). 

Förut har de som bäst nått 200 mph, vilket inte är i närheten av Bugatti Chiron som nyligen nådde över 300 mph.

I stället för vanliga gummidäck kommer projektet använda sig av aluminiumdiskar som däck, för att inte råka ut för en eventuell punktering. I gengäld generar diskarna inte speciellt mycket grepp vilket gör fordonet minst sagt instabil.

Världsrekordförsök om 12 månader

Bilen drivs av en EJ 200 jetmotor som byggs av Rolls-Royce och finns vanligtvis i stridplanet Eurofighter Typhoon. Motorn genererar en dragkraft på 90 kilonewton och 54 000 hästkrafter. Sedan läggs ett raketsystem till för att ytterligare öka kraften som fordonet framförs med.

– Jag har verkligen uppskattat hur teamet anammat utmaningen de senaste 12 månaderna. Det här är något vi länge har pratat om och planerat för och nu inträffar det faktiskt, säger Ian Warhurst, vd för Bloodhound. 

Om testerna går som planerat ska Bloodhond försöka sig på ett hastighetsrekord land inom 12 till 18 månaders tid. Nuvarande rekordet har Thrust SSC när den körde 760,3 mph (1 223,6 km/h) som de nådde 1997.