Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 mar 2019 10:41

Succé för Volvo – nya bilen kan bli världens bästa

Volvo S/V60 är en av tre bilar som kan bli vinnare i den globala tävlingen för Årets bil.

Volvo S/V60 är en av tre bilar som kan bli vinnare i den globala tävlingen för Årets bil.

1/3

Foto: Volvo

Där finns också Jaguar I-Pace.

Där finns också Jaguar I-Pace.

2/3

Foto: Jaguar

Och Audi e-tron.

Och Audi e-tron.

3/3

Foto: Audi

Nu har juryn utsett tre finalister i den prestigefyllda tävlingen ”World Car of the Year”. 

Med bland dem finns den svenska titelförsvararen Volvo, den här gången med modellen S/V60. Rivalerna är två lyxiga elbilar.  

”World Car of the Year”, eller Årets bil i världen, är ett pris som delas ut av en jury bestående av 86 motorjournalister från olika delar av världen. Nu har de kokat ner alla årets bidrag till tre finalister. 

Och det står klart att Volvo får chans att försvara sin titel. Efter att märket vunnit förra årets upplaga av tävlingen med suven XC60 är modellen S/V60 nu garanterad en pallplats. Mot den står de två lyxiga elbilarna Audi e-tron och Jaguar I-Pace – båda med ett instegspris en bra bit norr om 800 000 kronor. 

Den senare tog precis hem priset för Årets bil i Europa. I spelaren ovan kan du se hur omröstningen blev en riktig rysare, där I-Pace fick precis lika många röster som sportbilen Alpine A110 och till slut segrade på flest utdelade toppbetyg.

LÄS MER: Seger för Volvo – suven XC60 världens bästa bil 

XC40 kan få pris för sin design

Volvo XC40 fanns också med bland bilarna på topp tio, men föll bort innan det började vankas medaljchans. Den är däremot fortfarande kvar i kategorin ”World Car Design of the Year”, där även Suzuki Jimny och Jaguar I-Pace gått vidare. 

Skulle den nya kompaktsuven bli helt utan pris torde det ändå vara en tröst att den i fjol vann den europeiska tävlingen framför konkurrenterna Audi A8, Kia Stinger, BMW 5-serie, Seat Ibiza, Citroën C3 Aircross och Alfa Romeo Stelvio.

Alla vinnare i ”World Car of the Year” utses under bilsalongen i New York den 17 april.